Säkerhet

Måste jag ha flytväst i kanoten? Var vänder jag mig om jag trillar av cykeln och skadar mig? Åsnen är ett mycket tryggt och säkert område, och att spendera tid i naturen är fantastiskt. Men som med alla naturupplevelser är det bra att man är medveten om möjliga risker, samt hur man på ett smart sätt kan förebygga eventuella olycksfall. 

Åsnens vatten - ett par tips

  • Åsnens vatten med alla öar, vikar och det låga medeldjupet gör att det är lätt att felnavigera och missbedöma. Ha alltid med Länsstyrelsens “Karta över Åsnenområdet” när du ger dig ut med kajak, kanot eller båt.

 

  • Respektera fågelskyddsområdena i sjön – dessa finns uppmärkta med bojar och skyltar samt på Karta över Åsnenområdet. Tänk även på att inte paddla, ro eller åka in i områden där det finns sjögull. Var ett föredöme för andra på sjön!

 

  • Respektera eldningsförbudet i Åsnen. Mellan 1 april-30 september är det inte tillåtet att göra upp eld, varken på öar eller på land. Bygg inte egna eldplatser utan använd endast eldplatser som är godkända av kommunen. Respektera markägare och förstör inte träd eller mark. Skogsbränder sprider sig snabbt och utöver stora markskador finns risken att även djur och människor råkar illa ut.

 

  • Lämna information till någon innan du ger dig ut på vattnet om hur länge du tänkt vara ute samt din ungefärliga rutt. Tänk på att väder och vind kan vända snabbt när man är ute på vattnet.

 

  • Stå ej upp i kanoter och använd alltid flytväst i kanot, kajak och båt, oavsett om du är simkunnig eller ej. Är du inte simkunnig så bör du använda en räddningsväst. Den hjälper till att vända dig på rygg, vilket en vanlig flytväst inte gör.

Om olyckan skulle vara framme

Vid akutfall: Ring SOS, 112

Sjukhus: 
Centrallasarettet Växjö, Strandvägen 8, Växjö, 0470-58 80 00

Vårdcentraler:

Tingsryd Vårdcentral, Storgatan 87, Tingsryd, 0477-79 48 50

Ryd Vårdcentral, Norra Hantverkaregatan 6, Ryd, 0459-59 40 00

Ingelstad Vårdcentral, Helenetorpsvägen 2, Ingelstad, 0470-58 94 00

Vårdcentralen Skärvet, Södra Järnvägsgatan 22, Växjö (Jourläkare), 0470-58 97 50

 

På vårdcentralerna och sjukhuset finns även apotek. I mataffärer i samhällena finns generellt också enklare apoteksutbud med t ex smärtlindringsmedicin.