Hitta hit och ta dig runt

Åsnen och dess besöksmål är många och skiftande och det finns flera sätt att ta sig till området. Här hoppas vi kunna visa hur du enkelt tar dig hit & hur du tar dig runt!

Resvägar till Åsnen

Planera en hållbar resa!

Åsnen, i södra Småland, är en naturdestination värd att upplevas. Stunder i naturen gör att vi mår bättre och känner oss gladare. I ett allt mer klimatmedvetet samhälle är hållbara destinationer och resmål, samt resvägarna dit, av yttersta vikt. Det är onekligen smidigt att resa med bil eller flyg. Men att resa med tåg, buss och cykel kan göra ditt Åsnenbesök till ett helt oförglömligt, hållbart äventyr. 

BIL
Från Helsingborg – följ E4 mot Markaryd eller Traryd. Välj därefter riksväg 15 eller länsväg 120 för vidare färd österut mot Åsnen.

Från Malmö – följ väg 23 till Osby eller Älmhult, där du viker av österut mot Åsnenområdet längs riksväg 15 eller länsväg 120. Du kan också följa E22 från Malmö till Pukavik eller Karlshamn, där du viker av mot Åsnenområdet längs länsväg 116 eller riksväg 29.

Från Stockholm – kör E4 söderut till Jönköping eller Värnamo där du lämnar europavägen för riksväg 30 eller 27 och vidare färd mot Åsnenområdet.

Från Göteborg  – riksväg 27 leder till östra Åsnenområdet via Växjö och Tingsryd.

Från Danmark – Köpenhamn ligger mindre än tre timmars bilfärd från Åsnen. Efter Öresundsbron, följ anvisningarna för resa från Malmö.

 
TÅG
Att resa med tåg är både snabbt, bekvämt och kanske det mest miljövänliga valet av alla. Du når Åsnenområdet med tåg från Malmö, Göteborg, Stockholm och Köpenhamn inom ca 2-4 timmar. 

Järnvägsstationen i Alvesta är en knutpunkt för tågtrafiken och ligger ca 15 km från Åsnenområdet. Hyr en cykel som du plockar upp i centrala Alvesta, exempelvis via RentBike, och cykla till Åsnen längs den bilfria Banvallsleden. Det är såklart också möjligt att ta sig vidare med buss (läs mer under ”Buss” nedan) eller hyrbil för de som önskar. 

Även Växjö järnvägsstation och Älmhults järnvägsstation är bra utgångslägen för att upptäcka Åsnen. Kontakta gärna en turistinformation för att få fler lokala tips.

Du kan läsa mer, planera din rutt & boka här:

SJ

Krösatågen

Öresundstågen

 
BUSS
Det är fullt möjligt att ta sig med buss till Åsnenområdet. Ett tips är att planera rutten i förväg så att du vet att bussarna går som tänkt! Länstrafiken Kronobergs bussar når Åsnen och du hittar busslinjer, avgångar och kartor på Länstrafiken Kronobergs hemsida. För resor över länsgränserna, se även Blekingetrafiken och Kalmar länstrafik.
 

Kartor

Kartor kan vara en trygghet att ha med sig när man är ute på tur och i Åsnen finns det olika kartor för olika ändamål. Hos de olika aktörerna i Åsnenområdet och på turistinformationerna finns Åsnenkartan. Kartan är gratis och visar det geografiska området över Åsnen samt listar en mängd aktiviteter, boenden, butiker och ställen som erbjuder mat och fika. Perfekt att ha med sig under din resa till Åsnen! 

 

Här kan du läsa vilket material som finns.

Cykeluthyrning

Ett smidigt och hållbart sätt att ta sig runt i Åsnenområdet är att cykla. Hyr en cykel hos RentBike med flexibla och smidiga upphämtnings- och avhämtningslösningar i Åsnenområdet. Välj mellan elcyklar, mountainbikes, barncyklar och traditionella damcyklar, samt olika tillval som cykelvagn och cykelväskor. Cykelhjälm ingår i hyran. Enklare blir det inte!