Frequently asked questions

Här har vi samlat de vanligaste frågorna som kan dyka upp inför och vid ett besök i Åsnenområdet. Hittar du inte svar på dina funderingar kan du kontakta en turistinformation i Åsnen.

1. Hur tar jag mig till Åsnen?

Det allra enklaste sättet att ta sig till Åsnenområdet är med bil, men det finns flera olika alternativ.
Här får du mer information om resvägarna till Åsnen.

 

2.  Hur ser väderprognosen ut?

Det finns flera olika bra appar och hemsidor för väderprognoser. Smhi.se, yr.no och klart.se är några förslag. Det kan vara bra att tänka på att väder och vind kan skifta snabbt, särskilt om man är ute på sjön.

 

3. Vilka språk talas det i Åsnenområdet?

Utöver svenska talar många personer i Sverige också engelska. På turistanläggningar och turistinformationer är det inte ovanligt att personal har ytterligare språkkunskaper, t ex tyska, nederländska och franska. Man kommer dock väldigt långt med engelska!

 

4. Har jag mobiltäckning i Åsnenområdet?

När man är i Åsnenområdet får man komma ihåg att man är mitt i naturen och telefonmasterna inte alltid når hela vägen. Därför kan mobiltäckningen i Åsnen vara ganska ojämn. I samhällen och städer har man ofta full mottagning, medan man på landsbygden ibland inte har någon mottagning alls. Se det som en del av avkopplingen (eller kanske snarare nedkopplingen!) Många anläggningar runt sjön, såsom caféer och boenden, har WiFi man kan koppla upp sig på.

 

5. VAR LIGGER NÄRMSTA UTTAGSAUTOMAT?

Uttagsautomater finns i Tingsryd, Ryd, Alvesta och Växjö.

 

6. Var finns närmsta biluthyrning? 

Biluthyrning finns framförallt i Växjö, men ibland är det möjligt att hämta upp bilen på andra platser. Kontakta en biluthyrare eller turistinformation för mer information. Några förslag: https://www.sixt.se/, www.hertz.com, www.avis.se, www.pegeminibuss.se.

 

7. Vid olycksfall – var ligger närmsta vårdcentral och/eller sjukhus?

Vid akutfall: Ring SOS, 112

Sjukhus:
Centrallasarettet Växjö, Strandvägen 8, Växjö, 0470-58 80 00

Vårdcentraler:

Tingsryd Vårdcentral, Storgatan 87, Tingsryd, 0477-79 48 50

Ryd Vårdcentral, Norra Hantverkaregatan 6, Ryd, 0459-59 40 00

Ingelstad Vårdcentral, Helenetorpsvägen 2, Ingelstad, 0470-58 94 00

Vårdcentralen Skärvet, Södra Järnvägsgatan 22, Växjö (Jourläkare), 0470-58 97 50

 

På vårdcentralerna och sjukhuset finns även apotek. I mataffärer i samhällena finns generellt också enklare apoteksutbud med t ex smärtlindringsmedicin.

 

8. Var ligger närmsta mataffär, och Hur länge har affärerna öppet?

Mataffärer finns i de flesta större samhällena samt i Växjö. Öppettiderna varierar men generellt sett har affärerna öppet mellan 7-18. Några öppnar senare, några har öppet längre eller stänger tidigare!

 

9. Var ligger närmsta Systembolag?

Systembolag finns i Tingsryd, Alvesta och Växjö.

 

10. Var vänder jag mig för att boka boende?

Här finns en översikt på boenden i Åsnen och du bokar genom att kontakta dem direkt. Det finns också flertalet stugförmedlingar som kan hjälpa dig hitta ditt perfekta semesterboende, här några förslag; Stibes Stugförmedling, SwedCottages, Novasol, AirBnB.

 

11. Var kan jag hyra kajak eller kanot?

Här hittar du en lista på kajak- och kanotuthyrare. (OBS! Glöm inte Åsnenkartan om du ska ge dig ut på sjön. Den har värdefulla tips och visar alla fågelskyddsområden/tillträdesförbud.)

 

12. Var kan jag hyra cykel?

RentBike erbjuder cykeluthyrning (mountainbikes, elcyklar & standardcyklar) och cykeltransport, och samarbetar med flera företag i Åsnenområdet. Flera boendeanläggningar i området har också cyklar som de hyr ut till sina gäster.

 

13. Var hittar jag kartmaterial och broschyrer?

Kartor och annat material finns hos turistinformationerna och InfoPoints i Åsnen.