Hur kan jag bidra till Åsnens hållbarhet?

Vår destination, Åsnen, är en fantastisk plats som vi älskar att dela med andra. Men vi vill såklart att det ska vara lika fantastiskt för dina barn, barnbarn och barnbarnsbarn att besöka oss i framtiden. För att vi ska lyckas är alla aspekter av hållbarhet – de ekologiska, sociala och ekonomiska – lika viktiga faktorer och vi behöver allas hjälp. Såväl bofasta som besökare! Och det är ganska enkelt – små steg räcker långt när vi alla bidrar.

 

På den här sidan har vi samlat enkla tips om hur just du kan bidra när du besöker Åsnenområdet. Vi vågar nästan lova att din kudde blir lite mjukare och ditt hjärta varmare om du hjälper oss att göra ditt besök lite mer hållbart!

Handla lokalt

Stötta Åsnens lokala företagare genom att handla matvaror och annat du kan tänkas behöva i en lokal affär. Att besöka ett lokalt café är också ett bra sätt att stötta aktörerna. Genom besökskonsumtion kan butiker på landsbygden erbjuda generösare öppettider även under andra tider på året och kan upprätthålla god service till lokalbefolkningen. Ofta ger detta även ungdomar möjligheter till sommarjobb, vilket i sin tur är ett bra första kliv in i arbetslivet för dem!

Minska ditt avfall

Vi alla måste tänka på att försöka minska vårt avfall och vi kommer långt om vi alla hjälps åt. Visste du att det numera är förbjudet enligt lag att slänga skräp i naturen? Det är inte tillåtet att slänga ens den minsta lilla pappersbiten eller fimpen, och det kan bli böter om du ertappas.

 

Nedan har vi listat ett par idéer på hur du kan bidra med att minska ditt avfall – kan du komma på fler?

  • Shoppa smart – köp endast det du faktiskt behöver och kommer använda upp
  • Ta med dig allt skräp hem. Lämna inget i naturen, oavsett hur mycket eller lite det är, eller om det är komposterbart eller inte. Nedbrytning kan ta flera år!
  • Använd återanvändbara muggar, bestick och tallrikar i t ex rostfritt stål och diska dem efteråt istället för att använda pappersmuggar eller papperstallrikar
  • Ta med egna tygkassar när du handlar och försök välja varor som inte är förpackade i plast eller onödigt papper. Om du inte har möjlighet att ta med en egen tygpåse är det bästa alternativet att välja papperskassar och sedan återvinna dem när du inte behöver dem mer
  • Sopsortera det avfall som ändå uppstår! En sådan enkel sak som sopsortering och återvinning hjälper mycket, och här i Sverige har vi det ju så bra med minst en återvinningsstation på nästan varje ort. Flera campingplatser i Åsnenområdet tillhandahåller också containrar för sopsortering till sina gäster
  • På återvinningscentraler finns containrar för avfall som inte kan slängas i återvinningsstationer, t ex möbler, trä eller farligt avfall
  • Var en god förebild och medmänniska genom att plocka upp skräp du ser i naturen och släng det i rätt papperskorg

Återanvänd det som är möjligt

Vi sparar massor med energi (och pengar!) om vi återanvänder saker istället för att återvinna dem. Att återanvända det som är möjligt är snällare mot vatten- och skogstillgångar samt minskar luftförorening, förorening generellt och avfall, vilket gör det till en mer hållbar process. Återanvändning, eller återbruk, inkluderar att köpa och sälja begagnade varor i gott skick eller reparera dem istället för att slänga dem. Att hyra är ett annat bra sätt att (åter)använda en redan befintlig produkt som du kanske bara behöver under en begränsad tid eller för ett specifikt ändamål, till exempel ett tält, en mountainbike eller ett fiskespö.

Ta med egen vattenflaska

I Sverige är kvalitén på kranvatten mycket hög och vattnet smakar gott. Ett enkelt sätt att spara in på plastanvändning (och pengar) är att alltid ha med sig en egen vattenflaska och fylla den med kranvatten. OM du ändå behöver köpa en plastflaska med vatten vid något tillfälle – se till att panta den på en pantstation. Då får du ju även lön för mödan (= pant tillbaka).

Visa hänsyn på smala vägar

Visa hänsyn när du färdas på smala vägar i Åsnenområdet – oavsett om du promenerar eller kör bil, husbil, motorcykel eller cykel. Vägarna delas av alla! Håll hastigheten och ett säkert avstånd till medtrafikanter, och glöm inte att njuta av vägen du färdas på!

 

CYKLING

Ett av de underbaraste sätten att uppleva Åsnen på är från cykelsadeln. För det första kan du ta in mycket mer av den fantastiska naturen du befinner dig i och du kan upptäcka vägar och stigar som du annars kanske hade missat, men du bidrar dessutom också till att minska buller och luftföroreningar. Har du inte med dig egen cykel erbjuder Rentbike.se en fantastisk service – de har alla möjliga slags cyklar och levererar dem till önskad eller avtalad plats. Smidigare går det inte!

Campa på campingplatser

Campa på en campingplats istället för att vildcampa. Det stöder inte bara den lokala ekonomin och gör det möjligt för campingägare att anställa exempelvis ungdomar som sommarjobbare, utan det är också bättre för den känsliga naturen i området. Campingavgifterna är inte höga och i Åsnen kan vi garantera att alla campingar ligger vackert – nära eller till och med mitt i naturen. Varför inte prova på ”glamping”?! Om du verkligen vill uppleva hur det är att vildcampa men inte vill riskera att störa eller förstöra några känsliga, naturliga miljöer rekommenderar vi att bo på Hätteboda vildmarkscamping!

 

Klicka här för att se alla campingplatser i Åsnenområdet

 

(Foto: ett av glampingtälten med sjöutsikt på Urshult Camping)

Klimatkompensera

Gör en god insats när du reser! Ett sätt är att klimatkompensera koldioxidutsläppen.

Några olika organisationer som du enkelt kan använda:

Vi-Skogen
Klimatkompensera
UN Carbon offset platform
zeromission

Värna våra kulturvärden

I Åsnenområdet finns olika typer av kulturminnen. Allt från besöksanläggning som Huseby Bruk till stenbroar, odlingslandskap och fastigheter. Kulturminnen är skyddade av svensk lag och det är viktigt att vi alla tar ansvar och värnar om vårt kulturarv.

Läs gärna mer om våra kulturarv runt Åsnen här:
Västra Åsnen
Södra Åsnen
Norra/östra Åsnen

Kulturarvsbrott

Destination Åsnen & Green Destinations

Destination Åsnen har samarbetat med den internationella organisationen Green Destinations sedan 2019. Green Destinations är ackrediterade av Global Sustainable Tourism Council (GSTC) som är ett globalt råd initierat av FN. De etablerar och förvaltar internationella standarder för hållbar turism med syfte att öka kunskapen inom området bland offentliga och privata aktörer. På en övergripande destinationsnivå har Åsnen blivit tilldelat ”Platinum Award” för hållbarhetsarbete på olika nivåer. Åsnen finns också representerat på Good Travel Guide, en webbplats som presenterar och inspirerar resenärer att besöka platser som aktivt arbetar med hållbarhet runt om i världen.

Fler tips hur du kan bidra