Kartor

Kartor kan vara en trygghet att ha med sig när man är ute på tur och i Åsnen finns det olika kartor för olika ändamål. På denna sida visar vi vad det finns för material och hur man får tag på det!

Åsnenkartan

Åsnenkartan ges ut årligen av Destination Åsnen idéell förening och visar det geografiska området över Åsnen samt listar en mängd aktiviteter, boenden, butiker och ställen som erbjuder mat och fika. Kartan är gratis och finns hos de olika aktörerna i Åsnenområdet och på turistinformationerna. 

 

Här kan du ladda ned kartan som PDF.

 

OBS! Denna karta fungerar bra som översiktskarta, men ska du ut och paddla måste du köpa kartan som ges ut av Länsstyrelsen; ”Karta över Åsnenområdet”, och ska du åka båt rekommenderas det digitala sjökortet – läs mer om båda nedan.

Karta över Åsnenområdet

”Karta över Åsnenområdet” ges ut av Länsstyrelsen Kronoberg och finns att köpa hos olika aktörer runtom i Åsnenområdet samt på turistinformationerna.

Ålshults Handelsbod, Getnö Lake Åsnen Resort, Annorlunda streetfood/café, Torne camping, Norraryds camping, Urshult camping, Mjölknabbens camping, Blidingsholms gård, Rotahults naturcamping, Kalvsviks Lanthandel, Kärrasands camping, Marks Gård, Tingsryds Resort samt Alvesta Turistinformation stationshuset.

 

Kartan är ett måste om du ska ge dig ut på sjön då den visar såväl fågelskyddsområden och tillträdesförbud, som kanotrastplatser och ett ungefärligt vattendjup (för detaljerad djupkarta/sjökort – läs mer i nästa stycke). Även sevärdheter, kanot- och båtuthyrning, dricksvatten, toalett/dass är markerade på kartan. Åsnen är en fantastisk men grund och stenig sjö med mer än 1000 öar, och kartan är ett billigt och bra verktyg för att vara trygg och säker ute på vattnet samt för att skydda den sköra naturen och djurlivet.

Digitalt sjökort/djupkarta

Åsnens FVOF har gjort ett stort jobb och tagit fram ett bra sjökort över Åsnen som nu även finns tillgängligt digitalt (för Lowranceplotter). Kartan visar all information som kan behövas när man färdas på sjön för en säker upplevelse – t. ex. farleder, stenar, gränser för naturreservat & fågelskyddsområden, djupkurvor m.m.

 

Köp det digitala sjökortet hos Sportfiskekartor eller CityFiske i Växjö.

 

Sjökortet finns i pappersformat – observera dock att det digitala sjökortet har en bättre detaljrikedom.