Huseby Bruk

När du besöker Huseby Bruk möter du svensk historia. Här står masugnen kvar som den dag när siste järnarbetaren gick hem. Här snurrar fortfarande vattenhjulet och här ligger smedens verktyg redo vid ässjan.

I Slottet på Huseby Bruk står middagsbordet dukat i full prakt med brutna linneservetter och arrangerade blommor. Kunniga guider berättar om den tid som var och när visningen är över kan du vandra en tur genom trädgården eller slå dig ner för en förfriskning i Elisabeths Trädgård Restaurang & Café. 

Huseby Bruk skapades för fyrahundra år sedan. Här lät riksamiral Gyllenhielm anlägga ett järnbruk för tillverkning av tackjärn, kanoner och med tiden även jordbruksredskap och köksutrustning. Råvaran var sjömalm som togs upp från sjöarna Salen och Åsnen i Husebys närhet. Genom århundradena blomstrade Huseby och blev ett begrepp i den sydsvenska järnhanteringen. Fram till 1930 blåstes fortfarande tackjärn i masugnen och gjuteriet var i drift in på 1950-talet.

 

Tiden stannade här för 100 år sedan och du som besökare kan kliva in och uppleva epoken då Joseph Stephens var patron på bruket. Tack vare att godsets sista privata ägare Florence Stephens testamenterade Huseby till staten vid sin bortgång 1979 kan du idag njuta av ett bruksmuséum utan motstycke. Familjen Stephens var även samlare av konst, bruksföremål och kuriosa från hela världen. Samlingarna finns bevarade i Slottet och du är välkommen att ta del av dem. 

Skiftande utställningar

Utöver de permanenta utställningarna i Slottet och brukets museum har Huseby årligen flera tillfälliga utställningar. En av de senaste utställningarna i järnbruket var “En låda på vinden”, som handlar om Joseph Stephens tid i Indien. 

 
Prunkande trädgård

Som de flesta stora gods har även Huseby en omfattande trädgård med odlingar av prydnadsväxter, frukter och grönsaker både på friland och i växthus. Familjen Stephens värnade om historiska arter och raser på sitt gods, och nu som då är trädgårdsmästaren en viktig person i brukets skötsel. Här vandrar du under rosenbågar mellan snirkliga rabatter i tysk stil. Ta också en promenad över bron ut på Rododendronholmen och låt dig överväldigas de manshöga blommande buskarna.

 

husebybruk.se

Konsthantverk & mässor

För dig som är intresserad av konsthantverk finns flera lokala slöjdare representerade i butiker utmed Bruksgatan, t ex Kronobergsslöjdarna som huserar i Grevehuset.

 

Årligen hålls mässor och utställningar med olika tema, bland annat Nordens största julmässa, Smålandsjul på Huseby, där omkring 170 av landets bästa hantverkare och småskaliga mattillverkare ställer ut över hela bruket. Vid skymningen tänds 1000 marschaller och vägarna kantas av gnistrande granar med tusentals smålampor.