Utforska Åsnens närområde & grannar

Du behöver inte resa särskilt långt från Åsnen för att få nya naturupplevelser och äventyr i annorlunda nyanser. Här får du tips på lite olika dagsutflykter i närområdet! Läs mer om platserna på länkarna eller i boken ÅSNEN Natur och nationalpark – din guide till unika upplevelser.

Utflykter 30–90 minuter från Åsnen

Little Rock Lake Zipline

Upplev skogen från ovan! Norr om Åsnen ligger Europas längsta ziplinebana med totalt över 4 km linor i skogen. Hängande i en sele fastspänd på en vajer, susar du mellan trädtoppar och sjöar i en imponerande hastighet. Att ”zippa” passar alla från 5 till 99 år, och är zippandet en för stor utmaning kan ändå klättra upp till toppen av det högsta tornet, gå över hängbron och njuta av den fascinerande utsikten över djupa skogar och sjöar.

swedenzipline.com

IKEA Museum

IKEA Museum kan upplevas om och om igen! Utöver den intressanta huvudutställningen som visar IKEAs resa finns också tillfälliga utställningar som byts två gånger per år. Muséet ligger i den byggnad där världens första IKEA-varuhus tidigare låg och där finns en liten hörna som de inrett som på den aktuella IKEA-katalogen, där man själv kan posera, trycka på en knapp och få med sig en bildutskrift hem. Kul för både stora och små! I restaurangen på muséet serveras bland annat flera olika varianter av köttbullar.

ikeamuseum.com

Glasriket

Det finns mycket att se och upptäcka i Glasriket! Hit åker över en miljon människor per år för att uppleva den spännande tillverkningsprocessen av glas vid de varma ugnarna. Och för att köpa glas såklart! Här har det producerats glas sedan 1742. Idag finns en intressant blandning av stora bruk och små studiohyttor. Handla glas hos bruken, på olika outlets och på loppisar i området. Avsluta din resa till Glasriket med att boka in dig på en hyttsill. En genuin matupplevelse med småländskmat, underhållning och glasblåsning i hyttan.

glasriket.se

Taglamyrens naturreservat

Strax väster om Åsnen öppnar sig Taglamyren med ett av södra Sveriges största och mest lättåtkomliga orrspel. På våren finns ofta ett 20-tal tuppar på plats och under april får de sällskap av brunspräckliga orrhönor. I närheten av parkeringsplatsen vid Taglamyrens naturreservat finns både utsiktsplattform och fågeltorn. Kom gärna i sällskap av tubkikare och du kan njuta ordentligt av skådespelet som vanligtvis börjar vid gryningen.

länsstyrelsen.se

Linnés Råshult

Den världsberömda botanikern Carl von Linnés födelsehem i Råshult dukar upp en spännande tidsresa mot 1700-talet. Miljöerna bjuder på en spännande spegelbild av det gamla, svenska kulturlandskapet. Ängarna i Råshult har en stor biologisk mångfald och tillhör Smålands värdefullaste för blommor, fjärilar, vilda bin och ängssvampar. Vandra längs kulturslingorna eller gå på en promenad i den stora frukt- och grönsaksträdgården. Sedan kan du njuta av en redig Småländsk ostkaka i det KRAV-certifierade caféet. 

linnesråshult.se

Vithults naturreservat

I Vithult väntar miljöer som vanligtvis kräver både strapatser och långa resor. Naturreservatet Vithults orörda urskog påminner om ett stycke Lappland i södra Sverige. Naturen är vildmarksliknande med bland annat grova och knotiga tallar, blåbärsris, ljungtuvor och renlav. Det rika fågellivet livar upp skogspromenader längs markerade stigar och kanske får du också syn på älg.

länsstyrelsen.se

Utflykter 1,5–3 timmar från Åsnen

High Chaparral

En värld av häpnadsväckande föreställningar, massor av action-fyllda upplevelser och spännande hjältar och skurkar. När du kliver in genom portarna i temaparken kliver du rätt in 1800-talets Amerika. Här möter du karaktärer som Lucky Luke och Legenden Zorro. High Chaparral är det perfekta resmålet för både barn och vuxna som någon gång har drömt om vilda västern.

highchaparral.se

Öland

Bara någon timmes resa från Åsnen väntar Öland med en natur som är unik för Sverige och som har få motsvarigheter i världen. Öns fauna och flora är särpräglad. Vid Ölands södra udde finns Ottenbys fågelstation som är en ornitologisk finpralin i världsklass. På Öland väntar också Eckelsudde som tillhör landets bästa platser om du vill uppleva säl. Missa inte andra unika sevärdheter som det kungliga slottet Solliden, Borgholms slottsruin, fornborgar, kapell och mycket mer.

öland.se

Eriksberg

Rakt söder om Åsnen ligger Blekinge som ofta kallas för Sveriges trädgård. Här finns också Nordens största safaripark Eriksberg där all verksamhet grundar sig i att främja och bevara djur- och naturlivet samt den biologiska mångfalden. I ett hägn på nästan tusen hektar samsas stora stammar av kronhjort, dovhjort, vildsvin och mufflonfår med visenter och davidshjortar. Här kan man åka på safari och titta på djuren i ett vackert landskap med mycket ekar och andra ädellövträd. Eriksberg är en helhetsupplevelse kring djur, natur, logi och gastronomi.

eriksberg.se

Stenshuvud nationalpark

Nationalparken ligger i Skåne, knappt 2 timmar söder om Åsnen, och bjuder på en rik palett av liv och skiftande miljöer. Från toppen av det 97 meter höga Stenshuvud sträcker sig utsikten ända mot den danska ön Bornholm. Nedanför den grå urbergshjässan väntar natur som föreslår sydligare breddgrader. Besök gärna naturum med spännande utställningar. Härifrån utgår också flera vandringsstigar.

 

sverigesnationalparker.se

Kristianstads Vattenrike

Kristianstads Vattenrike tillhör södra Sveriges fågelrikaste områden. Helgeåns nedre lopp fungerar som en livgivande pulsåder för den vidsträckta våtmarksmosaiken som bland annat omfattar Araslövssjöns och Hammarsjöns tuvängar, vasshav och svämvatten, liksom naturreservatet Äspets laguner och havsstränder. Mitt i vattenvärlden ligger dessutom Kristianstad med sina kanaler, kyrktorn och spännande naturum. 

vattenriket.kristianstad.se