Åsnen – Smålands blå skatt

Skimrande vatten, grönskande fält och vindlande vägar. Gamla gärdsgårdar skymtar mest överallt och på ängarna växer vildaplar ympade av gångna generationer. Åsnen är ett semesterparadis med natur och kultur i en spännande blandning.

Det här är Åsnen

Välkommen till Åsnen – en plats där du kan njuta av tystnaden, helt utan trängsel. Här möts du av en unik insjöskärgård bestående av 1000 öar och mer än 700 km strandlinje. En orörd övärld av urskogsliknande karaktär, där flera av öarna är boplats åt sällsynta och störningskänsliga fåglar som havsörn, fiskgjuse och storlom. Fågel- och djurlivet är rikt och har du tur kanske du till och med lyckas skymta ett lodjur eller en älg i skogen.

I Åsnen finns en av Europas värdefullaste ädellövskogar, och under försommaren bildar de högstammiga träden ett glittrande tak som får det att kännas som att vandra genom en organisk katedral. Just kombinationen av gammal ädellövskog och multnande ved som sakta bryts ner och blir till nytt liv, förklarar till stor del områdets artrikedom och mångfald.

 

Det senaste tillskottet i området är Åsnens nationalpark där du möts av en mångfacetterad mosaik av olika naturtyper. När det kommer till natur finns ingen tyngre kvalitetsstämpel än nationalparker. 2018 invigdes Åsnens nationalpark, vilket innebar ett officiellt kvitto på att traktens naturvärden är unika och av internationellt intresse. 75% av nationalparken består av vatten, så för att uppleva den unika övärlden krävs antingen båt, kanot eller kajak, liksom att du är beredd på lite strapatser. Här gäller vildmark och obebodda öar utan bekvämligheter.

 

Konjakssvatten 

På 1930-talet kallade tyska limnologer sydsvenska sjöar med bruntonade humösa vatten lite skämtsamt för konjakssjöar. Även idag lever Åsnen upp till den beskrivningen då vattnet är ganska brunt och siktdjupet begränsat. Därför kan man lätt tro att Åsnen är förorenad och olämplig för bad och fiske, men så är inte fallet! Åsnens konjaksfärgade vatten beror på att organiskt material med hög halt av humusämnen, som inte är giftiga eller förorenade, når sjön via vattendrag som passerat myr- och skogsmarker. Åsnen är alltså utmärkt för både bad och fiske och är rent, trots att det har en brun nyans!

 

 

 

Karolinerekar

Bokskog i all ära, men Bjurkärrs och Åsnens mest berömda träd är förmodligen Karolinerekarna. De ovanligt rakvuxna träden påstås ha östligt ursprung. På 1700-talet befann sig Karl XII:s karoliner i Polen och enligt sägnen ska soldaterna ha stoppat några ekollon i fickan och burit med sig lasten hem till Småland. Idag höjer sig ett hundratal av de strama ekarna mot skyn i Bjurkärr i Åsnens nationalpark. 

En sjö. Mängder av upplevelser.

Åsnen ger dig allt du vill uppleva på semestern. Glid över vattenytan och njut av en lugn paddeltur i den tysta insjöskärgården, där allt du hör bland de obebodda öarna är ropen av storlom och fiskgjuse. Här kan du riktigt andas ut och uppleva äkta stillhet. 

 

De som hellre vandrar eller cyklar kan såklart också uppleva vildmarken av skog och vatten. Banvallsleden från Ulvö vid Åsnens västra strand till Toftåsahalvön i södra delen av Åsnens nationalpark leder dig rakt igenom sjöns vildaste och mest opåverkade parti. Kanske får du syn på skogens konung – älgen. I östra delen av Åsnen får du en helt annan upplevelse. Här bjuder sjöns flikiga stränder stundtals på havskänsla med stora, öppna vatten och en skärgård av skogsklädda öar, men också på skog, hagmark och ett lågmält kulturlandskap.

 

Under vår och försommar är Åsnens unika ängsfruktodlingar fantastiska att besöka. Ängsfruktodlingarna som främst består av äpple, men också päron och plommon, är de vackraste och artrikaste naturmiljöerna som skapats av människohand. Kommer du senare på året får du istället njuta av höstmogna frukter som lyser i oktoberrött och av sällsynta ängssvampar som växer på ängarna under träden.

Ett äventyr på hästryggen blir en oförglömlig händelse. Följ med på en turridning i liten grupp där ni rider längs lummiga skogsstigar och slipper möten med bilar, eller boka en ridlektion med en erfaren instruktör. 

 

Åsnens vatten är ett fiskeparadis för alla! 15 000 hektar vatten gör att både sportfiskare och de som hellre vill sitta stilla bakom ett guppande flöte kan få napp. I sjön simmar fjorton fiskarter enligt tidigare provfiske, men vem vet om inte fler arter gömmer sig i de många vikarna. Glöm inte fiskekort som krävs för fiske i hela sjön!

 

För att få historia, kultur och natur i en och samma utflykt tar du en tur till Kyrkö mosse i södra Åsnen. Här möter du bilar som du aldrig sett dem förut. Efter årtionden vilande i mossan under gran och tall har lack bleknat och krom flagnat och förvandlat bilarna till tankeväckande konstverk. En bilkyrkogård som andas nostalgi och svunna tider.

 

I Åsnen finns matupplevelser för alla. I gårdsbutiker och restauranger bjuds rökt fisk och kött från djur som betat utmed grönskande sluttningar. Till maten njuter du av ett glas must från någon av de många lokala äppelodlingarna. Efteråt kryper du till kojs i tältet eller hotellsängen och laddar batterierna för ännu en upplevelserik dag.

 

Välkommen till Naturen på riktigt!