Gå på toa i naturen

Nöden har ingen lag, sägs det ju. Men visst blir en mycket trevligare upplevelse för alla om man slipper upptäcka “spår” efter andra ute i skogen.

Att det är begränsat med toaletter i naturen är ingen nyhet, så även i Åsnenområdet. I en del naturreservat kan det finnas utedass och i Åsnens nationalpark finns toaletter vid entréerna Sunnabron och Trollberget, samt vid parkeringen i Bjurkärr och vid Utsiktens rastplats i närheten av Trollberget. Om du ändå behöver gå på toa i naturen, tänk då på nedanstående.

 

Ta med toapapper

Det viktigaste att tänka på är att ta med sig eget toapapper, men att inte använda kopiöst mycket. En massa toapapper i naturen blir ingen glad av! Handsprit är en smart pryl att ha till hands efteråt. Här får du tre tips på hur du utför dina behov i naturen utan att lämna spår.

 

Metod 1 – Hitta en håla

Hitta en håla under ett träd eller en sten eller något liknande där du utför dina behov. Dölj fekalierna och pappret i hålan med t ex en pinne, och täck för hålan med kvistar och mossa. Täck rejält, det värsta som finns i skogen är kringblåsande toapapper.

 

Metod 2 – Gör ett stenröse

Om du är i närheten av en massa stenar kan du lyfta på några av dem och lägga i en hög. Utför dina behov i gropen. Lägg sedan över stenarna över fekalierna och toapappret. En smart metod om du till exempel är ute i skärgården. (OBS! Tänk på att inte ta stenar från eller förstöra stenmurar eller dylikt!)

 

Metod 3 – Gräv en grop

Kanske den bästa metoden av alla! Ta med dig en trädgårdsspade på dina naturäventyr (finns både lätta och billiga i plast) och gräv en liten grop. Utför dina behov och lägg tillbaka jorden. Det blir klart snyggast efteråt, men kräver att du har en spade till hands.

 

Viktigast av allt, alltså: Dölj dina restprodukter! Tänk på nästa besökare! Och självklart – tänk på allemansrätten.