Åsnen Runt – 140 km

Shape Created with Sketch. Visa på karta

 

 

Åsnen runt är en naturskön, skyltad led som binder samman Åsnenområdets orörda natur och Åsnens Nationalpark med stadens utbud! Leden är ca 140 km lång och går såväl på nedlagda järnvägsbankar som på små vägar. Knappt halva sträckan är helt bilfri och går på de gamla järnvägsbankarna. Leden tar dig genom omväxlande miljöer och bjuder på såväl nationalparksbesök, svalkande bad, trevliga fikastopp och klassisk småländska miljöer.

Välj att cykla delar av leden, eller boka ett 4-dagarspaket som inkluderar hyra av cykel, karta och boende med frukost och lunch. Självklart är det också möjligt att ta med ett tält på pakethållaren och bo på en av alla campingar längs leden.

 

Få rutten till cykelturen direkt i din telefon – så här gör du!

Ladda ner GPX-fil till cykelturen.

Shape Created with Sketch.
Alvesta

Alvesta är en bra startpunkt för Åsnen Runt-leden och hit tar du dig enkelt med tåg. Om du behöver handla lite proviant innan du ger dig av ligger det en mataffär alldeles i närheten liksom Estvalls Café i Alvesta och ett trevligt svensk/japanskt café – Café St. Clair.

Café St. Clair

Shape Created with Sketch.
Växjö

Växjö är också en bra startpunkt för cykelleden med utmärkta tåg- och bussförbindelser. Staden har ett fantastiskt utbud av caféer och restauranger så passa på att ladda upp med energi till benen!

Shape Created with Sketch.
Sundet, rastplats

Startar du turen från Växjö passerar du Södra- och Norra Bergundasjön som möts vid den smala vattenpassagen Sundet. Denna plats är ett populärt utflyktsmål för fiske, picknick och andra utomhusaktiviteter. Bord, bänkar, torrtoalett, bryggor och grillhus gör området trevligt. Norr om Sundet leder även promenadstigar in i naturreservatet Bokhultets vackra bokskogar. Väster om Sundet finns en liten udde med grillplats och bänkbord som ger fin utsikt över Norra Bergundasjöns fågelliv.

Shape Created with Sketch.
Bergkvara slottsruin

Startar du turen från Växjö passerar du Bergkvara slottsruin. En lång och händelserik historia omger det gamla Bergkvara. Ett herrgårdslandskap med en kulturmiljö av riksintresse. I slottsparken leder ett rullstolsvänligt promenadstråk till en stämningsfull borgruin med anor från 1400-talet. Miljön är frodig och rik på fåglar. Uppträd med gott omdöme och respekt när du besöker Bergkvara. Marken är privat och gården bedriver jordbruksverksamhet.

 

Shape Created with Sketch.
Huseby Bruk

Gör ett stopp på Huseby Bruk när du cyklar Åsnen Runt. Huseby är ett gammalt järnbruk med en välbevarad bruksmiljö och en historisk atmosfär. Idag är Huseby ett fantastiskt besöksmål med sitt vackra slott och slottsträdgård, köksträdgård, utställningar, museum, små butiker och restaurangen Elisabets Trädgård Café & Restaurang. 

Huseby Bruk

Shape Created with Sketch.
Farmors Grimslöv, gårdsbutik

Gårdsbutiken Farmors Grimslöv säljer egentillverkade chokaldpraliner, hemgjord prisbelönt glass, med smaker från gårdens egna bär, lokalproducerade korvar, ostar mm samt lokalt hantverk och blommor under säsong. Under sommaren är glassbaren öppen och här erbjuds även mackor. Besök hemsidan för öppettider i Glassbaren!

Farmors Gårdsbod

Shape Created with Sketch.
Annorlunda Streetfood & Café

Annorlunda Streetfood & Café har café i den gamla lanthandeln och food truck alldeles intill. Hembakade kakor, smörgåsar och lättare luncher i caféet. I foodtrucken serveras street food precis som den ska, direkt från grillen, rejäl och välbekant. Med en oslagbar utsikt. Här kan du enkelt pausa länge både inomhus och utomhus! Öppet alla dagar utom måndagar under sommaren. Kolla öppettider på deras Fb-sida, länk nedan!

Annorlunda Streetfood & Café

Shape Created with Sketch.
Stjärnkrans Handelsbod

Fyll picknickkorgen med härligt goda närproducerade delikatesser. Här finns mathantverk till både små fikastunder och mer matiga grilläventyr eller enkla kaffepauser med glass. Under sommarsäsongen serveras både matvåfflor och dessertvåfflor i trädgården. Här finns även take-away kaffe och te. Öppet alla dagar i gårdsbutiken. 

Stjärnkrans Handelsbod

Shape Created with Sketch.
Nationalparksentré Trollberget

Trollberget är nationalparkens västra entré och bjuder på en fantastisk naturmosaik. Trollsländorna svävar ovanför de lugna vikarna och det jättelika, mytomspunna klippblocket med sin spricka triggar fantasin.

Shape Created with Sketch.
Ulvö

Ulvö är ett gammalt stationssamhälle och här passerade järnvägen som idag är den cykelled, Banvallsleden, du färdas på. En fin plats för bad, rast och picknick. Vid parkeringen hittar du även en enkel toa. 

Shape Created with Sketch.
Svängbron

Här passerar du en historisk svängbro. Bron, från andra halvan av 1800-talet var förr i tiden svängbar och manövrerades manuellt för att kunna släppa igenom den ångbåtstrafik som i gamla tider var omfattande på Åsnen.

Shape Created with Sketch.
Näckens badkar

Näckens badkar, Dopstenen – benämningarna varierar! Men visst är det lätt att tro att Näcken tog ett avslappnade bad här mellan spelningarna i de mörkare vattnen!

Shape Created with Sketch.
Rastplats med vy

Rastplats med magisk vy mot ett av de mest orörda områdena i Åsnen. Under tidiga vårmorgnar kan man ha turen att höra Storlommen ropa mellan öarna. Här finns en vindskydd, grillplats och enkel toa. Tänk på att ta med egen ved och ett gott omdöme vid öppen eld. Här ser du om det råder utökat eldningsförbud, som kan innebära att man inte får elda ens på iordningställda eldplatser.

Råder generellt Eldningsförbud?

Shape Created with Sketch.
Toftåsa myr, Åsnens nationalpark

Ta en avstickare och varva cykelturen med vandring i den södra delen av nationalparken. Välj mellan den södra leden 5 km, eller kombinera med en norra leden, som totalt blir 7,5 km. Den markerade leden följer slingrande stigar och bitvis på spänger över myrmarker och genom vackra tallskogar.

Shape Created with Sketch.
Ålshults Handelsbod

Ålshults Handelsbod är ett mysigt och familjärt kulturcafé med matservering, café och butik – en kreativ mötesplats – precis intill Åsnen. Koppla av en stund med en god kopp kaffe samtidigt som du lär dig mer om platsens historia, natur och dessutom har tillgång till turistinformation.

Ålshults Handelsbod och Kulturcafé

Shape Created with Sketch.
Hackekvarn

Vid Hackekvarns naturreservat korsar du en vacker gammal bro – ett fint fototillfälle på turen! Från bron vid Hackekvarn ser du den lilla ön Kungsholmen, som ibland kallas för Slottsholmen,  där det finns rester av fornborgen “Hake slott” från 1300-talet. På sommaren är detta ett eldorado för fjärilsskådare!

Shape Created with Sketch.
Urshult

När du är i Urshult kan du passa på att besöka Ljushuset som tillverkar och säljer ljus. Inte långt därifrån ligger Sorores Café som erbjuder tysk-inspirerade bakverk och tårtor samt tillhandahåller turistinformation.

Sorores café

Shape Created with Sketch.
Badplats Ursöbadet

Om du gör en kort avstickare från Åsnen Runt-leden kan du ta ett svalkande dopp i Åsnen vid den lilla, mysiga badplatsen Ursöbadet.

Shape Created with Sketch.
Jäts gamla kyrka

Ytterligare en plats som är värd en avstickare är Jäts gamla kyrka – en välbevarad kyrka från medeltiden i romansk stil.

Jäts gamla kyrka

Shape Created with Sketch.
Inglinge hög

Detta anses vara Sydsmålands äldsta tingsplats. Här finns fem gravhögar, två skeppssättningar och över hundra runda, ovala och rektangulära stensättningar. I de enstaka gravar som blivit utgrävda har fynden bestått av vikingatida spännbucklor och ett svärd från bronsåldern. Den största gravhögen är 37 meter i diameter och 6 meter hög, på dess topp finns en rest sten och ett gravklot med vackra ornament i svag relief.

Mer om Inglinge hög

Shape Created with Sketch.
Ekotemplet

Teleborgs vattentorn i Växjö rymmer inte bara vatten. Under tornets tak blir minsta ljud och viskning kraftigt förstärkt och ljudet studsar mot det kupolformade taket som utgör botten på vattenreserven. En häftig effekt som gett namnet Ekotemplet. Extra uppskattat av barnen men här hittar alla sitt barnasinne!

 

Cykelpaket