Åsnen Runt – 140 km

Shape Created with Sketch. Visa på kartan

 

Åsnen runt är en naturskön, skyltad led som binder samman Åsnenområdets orörda natur och Åsnens Nationalpark med stadens utbud! Leden är ca 140 km lång och går såväl på nedlagda järnvägsbankar som på små vägar. Knappt halva sträckan är helt bilfri och går på de gamla järnvägsbankarna. Leden tar dig genom omväxlande miljöer och bjuder på såväl nationalparksbesök, svalkande bad, trevliga fikastopp och klassisk småländska miljöer.

 

Välj att cykla delar av leden, eller boka ett 4-dagarspaket som inkluderar hyra av cykel, karta och boende med frukost och lunch. Självklart är det också möjligt att ta med ett tält på pakethållaren och bo på en av alla campingar längs leden.

 

Få rutten till cykelturen direkt i din telefon – så här gör du!

Ladda ner GPX-fil till cykelturen.

Shape Created with Sketch.
Alvesta

Alvesta är en bra startpunkt för Åsnen Runt-leden. Ta tåget till Alvesta station där du även kan hämta upp karta och hyrcykel till rundan. Om du behöver handla lite proviant innan du ger dig av ligger det en mataffär alldeles i närheten liksom ett trevligt svensk/japanskt café – Café St. Clair.

Shape Created with Sketch.
Växjö

Växjö är en annan bra startpunkt för cykelleden med utmärkta tåg- och bussförbindelser.

I Växjö finns det massor att se och göra, samt en mängd platser att bo på – allt från hotell till campingar. Naturkartan Växjö är ett bra verktyg att använda sig av som visar naturreservat, uteområden och massor av besöksmål på land och nära vatten i och runtom Växjö.

Shape Created with Sketch.
Huseby Bruk

Gör ett stopp på Huseby Bruk när du cyklar Åsnen Runt. Huseby är ett gammalt järnbruk med en välbevarad bruksmiljö och en historisk atmosfär. Idag är Huseby ett fantastiskt besöksmål med sitt vackra slott och slottsträdgård, köksträdgård, museum, små lantbruksaffärer och restaurangen, Elisabets Trädgård Café & Restaurang.

Shape Created with Sketch.
Torne

Har du bokat 4-dagarspaketet (via RentBike.se) spenderar du din första natt i den lilla byn Torne, närmare bestämt på Torne Gård B&B. En annan möjlig övernattningsplats är Torne camping som har både stugor och campingplatser. I Torne kan du också ladda upp med ny proviant i den lokala affären Torne Lanthandel.

Shape Created with Sketch.
Nationalparksentré Trollberget

Trollberget är nationalparkens västra entré och bjuder på en fantastisk naturmosaik. Trollsländorna svävar ovanför de lugna vikarna och det jättelika, mytomspunna klippblocket med sin spricka triggar fantasin.

Shape Created with Sketch.
Ålshults Handelsbod

Ålshults Handelsbod är ett mysigt och familjärt kulturcafé med butik – en kreativ mötesplats – precis intill Åsnen. Koppla av en stund med en god kopp kaffe samtidigt som du lär dig mer om platsens historia, natur och dessutom har tillgång till turistinformation.

Shape Created with Sketch.
Urshult

Urshult är nästa stopp i 4-dagarspaketet runt Åsnen med övernattning hos Urshult Hotell B&B. Om du hellre övernattar på en camping är Urshult Camping Rävabacken ett perfekt val.

 

När du är i Urshult kan du passa på att besöka Ljushuset som tillverkar och säljer ljus. Inte långt därifrån ligger Sorores Café som erbjuder tysk-inspirerade bakverk och tårtor samt tillhandahåller turistinformation.

Shape Created with Sketch.
Badplats Ursöbadet

Om du gör en kort avstickare från Åsnen Runt-leden kan du ta ett svalkande dopp i Åsnen vid den lilla, mysiga badplatsen Ursöbadet.

Shape Created with Sketch.
Jäts gamla kyrka

Ytterligare en plats som är värd en avstickare är Jäts gamla kyrka – en välbevarad kyrka från medeltiden i romansk stil.

Shape Created with Sketch.
Solvikens Pensionat

Den sista övernattningen i 4-dagarspaketet runt Åsnen är på vackra Solvikens Pensionat i Ingelstad. Det underbara gula pensionatet med sin natursköna miljö är den perfekta platsen att vila upp dig på innan du fortsätter den sista sträckan dagen därpå. Alldeles i närheten ligger en matvarubutik där du kan bunkra upp med proviant om det behövs. Om du vill ta en skön kvällspromenad genom byn är det fint att promenera längs cykel- och gångvägen som går längs ån, hela vägen bort till Torsjön och Sikabackens badplats.

Shape Created with Sketch.
Sikabacken

Sikabacken är en enkel men fin liten campingplats utmed Åsnen Runt med trevlig badplats i Torsjön. Perfekt för ett svalkande dopp eller om du vill slå upp ditt tält!

Cykelpaket