Åsnen Runt – 140 km

Shape Created with Sketch. Visa på karta

 

 

Åsnen runt är en naturskön, skyltad led som binder samman Åsnenområdets orörda natur och Åsnens Nationalpark med stadens utbud! Leden är ca 140 km lång och går såväl på nedlagda järnvägsbankar som på små vägar. Knappt halva sträckan är helt bilfri och går på de gamla järnvägsbankarna. Leden tar dig genom omväxlande miljöer och bjuder på såväl nationalparksbesök, svalkande bad, trevliga fikastopp och klassisk småländska miljöer.

Välj att cykla delar av leden, eller boka ett 4-dagarspaket som inkluderar hyra av cykel, karta och boende med frukost och lunch. Självklart är det också möjligt att ta med ett tält på pakethållaren och bo på en av alla campingar längs leden.

 

Få rutten till cykelturen direkt i din telefon – så här gör du!

Ladda ner GPX-fil till cykelturen.

Shape Created with Sketch.
Alvesta

Alvesta är en bra startpunkt för Åsnen Runt-leden och hit tar du dig enkelt med tåg. Om du behöver handla lite proviant innan du ger dig av ligger det en mataffär alldeles i närheten liksom Estvalls Café i Alvesta och ett trevligt svensk/japanskt café – Café St. Clair.

Café St. Clair

Shape Created with Sketch.
Växjö

Växjö är en annan bra startpunkt för cykelleden med utmärkta tåg- och bussförbindelser. Staden har ett fantastiskt utbud av caféer och restauranger så passa på att ladda upp med energi till benen!

Shape Created with Sketch.
Huseby Bruk

Gör ett stopp på Huseby Bruk när du cyklar Åsnen Runt. Huseby är ett gammalt järnbruk med en välbevarad bruksmiljö och en historisk atmosfär. Idag är Huseby ett fantastiskt besöksmål med sitt vackra slott och slottsträdgård, köksträdgård, museum, små lantbruksaffärer och restaurangen, Elisabets Trädgård Café & Restaurang.

Huseby Bruk

Shape Created with Sketch.
Torne Lanthandel

I Torne hittar du Torne Lanthandel där du kan proviantera till cykelväskan. Öppet året runt.

Torne Lanthandel

Shape Created with Sketch.
Stjärnkrans Handelsbod

Fyll picknickkorgen med härligt goda närproducerade delikatesser. Här finns mathantverk till både små fikastunder och mer matiga grilläventyr eller enkla kaffepauser med glass. Här finns även take-away kaffe och te.

Stjärnkrans Handelsbod

Shape Created with Sketch.
Nationalparksentré Trollberget

Trollberget är nationalparkens västra entré och bjuder på en fantastisk naturmosaik. Trollsländorna svävar ovanför de lugna vikarna och det jättelika, mytomspunna klippblocket med sin spricka triggar fantasin.

Shape Created with Sketch.
Ulvö

Ulvö är ett gammalt stationssamhälle och här passerade järnvägen som idag är den cykelled, Banvallsleden, du färdas på. En fin plats för bad, rast och picknick. Vid parkeringen hittar du även en enkel toa. 

Shape Created with Sketch.
Svängbron

Här passerar du en historisk svängbro. Bron, från andra halvan av 1800-talet var förr i tiden svängbar och manövrerades manuellt för att kunna släppa igenom den ångbåtstrafik som i gamla tider var omfattande på Åsnen.

Shape Created with Sketch.
Näckens badkar

Näckens badkar, Dopstenen – benämningarna varierar! Men visst är det lätt att tro att Näcken tog ett avslappnade bad här mellan spelningarna i de mörkare vattnen!

Shape Created with Sketch.
Rastplats med vy

Rastplats med magisk vy mot ett av de mest orörda områdena i Åsnen. Under tidiga vårmorgnar kan man ha turen att höra Storlommen ropa mellan öarna. Här finns en grillplats och enkel toa. Tänk på att ta med egen ved och ett gott omdöme vid öppen eld. Denna grillplats är av enklare karaktär och får inte användas vid generella eldningsförbud.

Råder generellt Eldningsförbud?

Shape Created with Sketch.
Ålshults Handelsbod

Ålshults Handelsbod är ett mysigt och familjärt kulturcafé med matservering, café och butik – en kreativ mötesplats – precis intill Åsnen. Koppla av en stund med en god kopp kaffe samtidigt som du lär dig mer om platsens historia, natur och dessutom har tillgång till turistinformation.

Ålshults Handelsbod och Kulturcafé

Shape Created with Sketch.
Urshult

När du är i Urshult kan du passa på att besöka Ljushuset som tillverkar och säljer ljus. Inte långt därifrån ligger Sorores Café som erbjuder tysk-inspirerade bakverk och tårtor samt tillhandahåller turistinformation.

Sorores café

Shape Created with Sketch.
Badplats Ursöbadet

Om du gör en kort avstickare från Åsnen Runt-leden kan du ta ett svalkande dopp i Åsnen vid den lilla, mysiga badplatsen Ursöbadet.

Shape Created with Sketch.
Jäts gamla kyrka

Ytterligare en plats som är värd en avstickare är Jäts gamla kyrka – en välbevarad kyrka från medeltiden i romansk stil.

Jäts gamla kyrka

Shape Created with Sketch.
Inglinge hög

Detta anses vara Sydsmålands äldsta tingsplats. Här finns fem gravhögar, två skeppssättningar och över hundra runda, ovala och rektangulära stensättningar. I de enstaka gravar som blivit utgrävda har fynden bestått av vikingatida spännbucklor och ett svärd från bronsåldern. Den största gravhögen är 37 meter i diameter och 6 meter hög, på dess topp finns en rest sten och ett gravklot med vackra ornament i svag relief.

Mer om Inglinge hög

Shape Created with Sketch.
Ekotemplet

Teleborgs vattentorn i Växjö rymmer inte bara vatten. Under tornets tak blir minsta ljud och viskning kraftigt förstärkt och ljudet studsar mot det kupolformade taket som utgör botten på vattenreserven. En häftig effekt som gett namnet Ekotemplet. Extra uppskattat av barnen men här hittar alla sitt barnasinne!

 

Cykelpaket