Dagstur i västra Åsnen 60 km

Shape Created with Sketch. Visa på karta

 

 

En trevlig dagsrundtur är att från Torne, med start från t.ex. idrottsplatsen där det finns parkering, cykla söderut längs Banvallsleden mot nationalparken. Därefter fortsätter man mot Ålshult, över vackra Hackekvarn och Dunshult till Urshult. Därifrån cyklar man Sirkövägen norrut mot nationalparksentré Sunnabron. Från Sunnabron bär det vidare norrut över Vrankunge, innan man svänger av tillbaka mot Torne. Det ger en runda på cirka 60 km. Den är inte skyltad men enkel att följa med hjälp av kartan som du kan ladda ned. 

 

Längs vägen passeras flera ställen där det är perfekt att göra stopp för fika eller ett besök hos en gårdsbutik. Läs vidare för att inspireras!

 

Få rutten till cykelturen direkt i din telefon – så här gör du!

Ladda ner GPX-fil till cykelturen.

Shape Created with Sketch.
Annorlunda Streetfood & Café

Annorlunda Streetfood & Café har café i den gamla lanthandeln och food truck alldeles intill. Hembakade kakor, smörgåsar och lättare luncher i caféet. I foodtrucken serveras street food precis som den ska, direkt från grillen, rejäl och välbekant. Med en oslagbar utsikt. Här kan du enkelt pausa länge både inomhus och utomhus! Öppet alla dagar utom måndagar under sommaren. Kolla öppettider på deras Fb-sida, länk nedan!

Annorlunda Streetfood & Café

Shape Created with Sketch.
Stjärnkrans Handelsbod

Fyll picknickkorgen med härligt goda närproducerade delikatesser. Här finns mathantverk till både små fikastunder och mer matiga grilläventyr eller enkla kaffepauser med glass. Under sommarsäsongen serveras både glass, matvåfflor och dessertvåfflor i trädgården från deras food truck. Här finns även take-away kaffe och te.

Stjärnkrans Handelsbod

Shape Created with Sketch.
Nationalparksentré Trollberget

Trollberget bjuder på en härlig naturmosaik. Urberget som sticker upp i dagen med sprickor och prång sägs gömma trollens skatt, trollsländorna svävar över lugna vikar och sägnerna är många kring platsen. Breda, bekväma stigar samsas med smala skogsstigar som väcker barnasinne och upptäckarlust hos de flesta. Väderskydd, grillplatser och toaletter gör besöken bekväma! Här finns cykelställ så man kan parkera cykeln och upptäcka stigarna i nationalparken till fots.

Shape Created with Sketch.
Ulvö

Ulvö är ett gammalt stationssamhälle och här passerade järnvägen som idag är den cykelled, Banvallsleden, du färdas på. En fin plats för bad, rast och picknick. Vid parkeringen hittar du även en enkel toa. 

Shape Created with Sketch.
Näckens badkar

Näckens badkar, Dopstenen – benämningarna varierar! Men visst är det lätt att tro att Näcken tog ett avslappnade bad här mellan spelningarna i de mörkare vattnen!

Shape Created with Sketch.
Rastplats med vy

Rastplats med magisk vy mot ett av de mest orörda områdena i Åsnen. Under tidiga vårmorgnar kan man ha turen att höra storlommen ropa mellan öarna. Här finns en grillplats och enkel toa. Tänk på att ta med egen ved och ett gott omdöme vid öppen eld. Denna grillplats är av enklare karaktär och får inte användas vid generella eldningsförbud.
Kolla här om det råder eldningsförbud

Råder generellt eldningsförbud?

Shape Created with Sketch.
Ålshults handelsbod

Mysiga och familjära Ålshults Handelsbod erbjuder fika, lunch och även take-away om du vill säkra upp med extra energi i ryggan. Ålshults Handelsbod är även ett Tourist Center och tillhandahåller turisminformation.

Ålshults Handelsbod och kulturcafé

Shape Created with Sketch.
Hackekvarn

I Hackekvarn korsar du en fin gammal bro – ett härligt photo-spot längs rundan!

Härifrån kan du också skymta den lilla ön Kungsholmen. På Kungsholmen, också kallad Slottsholmen, finns rester av fornborgen ”Hacke slott” från 1300-talet som tros har tillhört Biskopen i Växjö.

Shape Created with Sketch.
Sorores Café

Härligt café mitt i Urshult samhälle med kakor, tårtor och bakelser. Tyska klassiker som äkta Schwarzwaldtårta och specialiteten “Lauge”.

Sorores café är också en av Tingsryd kommuns InfoPoints och tillhandahåller turistinformation.

 

Sorores Café

Shape Created with Sketch.
Urshult Camping med café

I caféet hos Urshult Camping kan du köpa kaffe, smörgåsar, drickor, glass och godis mm. Här kan du även ta ett svalkande dopp, sandstrand och badbrygga finns, innan du ger dig vidare norrut.

Urshult Camping

Shape Created with Sketch.
Åsnenrökeriet

Åsnenrökeriet är ett småskaligt kvalitetsrökeri med gårdsbutik i anslutning till rökeriet. Här röks ål, sik, röding, gös, gädda, sill och flera andra fisksorter, liksom viltkött som älg, vildsvin, ren och björn. Alla varor produceras av Åsnenrökeriet själva genom varmrökning, kallrökning, basturökning, gravning, inläggning, kokning, ugnsbakning, m.m. Säkra middagen genom att köpa med dig mat härifrån!

Åsnenrökeriet

Shape Created with Sketch.
Öppen Gårdsbod i Ugglekull

Trevlig gårdsbod utmed Sirkövägen med självbetjäning av säsongens råvaror – du betalar för det du handlar med Swish eller genom att lägga pengar i en burk.

 

Öppen Gårdsbod

Shape Created with Sketch.
Lunnabacken – utsiktsplats

Här har man en betagande utsikt över delar av Åsnens övärld. Utsikten från Lunnabacken är en av Åsnens must-see! Hembygdsgården arrangerar olika aktiviteter under året och här kan man uppleva ett riktigt traditionellt midsommarfirande.

Shape Created with Sketch.
Kurrebo

Kurrebo är en färgsprakande plats med odlingar och en betagande utsikt över Åsnens ö-värld. Här erbjuds bla café och vegetarisk restaurang, utställningar, butik med växter, lokalproducerade produkter och konst. Boende erbjuds i vandrarhem och B&B.

Kurrebo

Shape Created with Sketch.
Malva Gård

Odlar, tillverkar och säljer! Must, ”smuttis”, marmelader, presentförpackningar och mustprovar-kit. Hos Malva kan du även köpa ”singelmust”, dvs must som baseras bara på en äppelsort. Prisbelönta och KRAV-certifierade! 

Malva Gård

Shape Created with Sketch.
Amy's Kafé

Fika med fantastisk vy! På Mjölknabbens Camping med utsikt över Åsnen ligger också Amys Kafé som är kända för sina utsökta räksmörgåsar och sitt stora urval av hembakade godsaker. 

Amy's Kafé

Shape Created with Sketch.
Nationalparksentré Sunnabron

Åsnens nationalparks huvudentré Sunnabron ligger mitt i fantastisk lövskog och har tillgängliggjorts så att det är enkelt att komma fram till fots. Ställ cykeln vid parkeringen och upptäck denna delen av nationalparken till fots! En kort stig leder dig till väderbyggnader, grillplatser och en plattform ut på vattnet. Fortsätter du stigen når du Bjurkärr där ytterligare en väderbyggnad och grillplatser finns. I Bjurkärr kan du andas in den rena luften och spana efter sällsynta, rödlistade lavar & mossor, insekter och annat som visar på den stora artrikedom som finns här. Kolla på träden – på flera av dem växer den känsliga lunglaven som kräver just ren luft!

Shape Created with Sketch.
Vrankunge Trädgård och Café

Istället för att svänga vänster mot Torne bro kan du fortsätta 200 meter rakt fram till  Vrankunge Trädgård med café och mat. Blommor, lokalproducerat och inte minst hembakat, våfflor, matiga mackor och småländskt kokkaffe. Bär och grönt efter säsong. Efter besöket vänder du tillbaka, korsar Åsnen via bron, och är åter i Torne!

Vrankunge Trädgård