Nationalparkstur med cykling och vandring

Shape Created with Sketch. Visa på karta

Här har vi samlat riktigt fina upplevelser i en och samma tur. En kombo av bekväm cykling, fin nationalparksvandring på stigar, hisnande utsikter, och inte minst ett besök hos Näckens badkar! Lägg sen till gofika eller en smakfull lunch hos Ålshults Handelsbod och möjlighet att hyra din cykel i Ålshult av Rentbike.se. Turen Ålshult – Ulvö T/R är 16 km. Vill du fortsätta ytterligare en kort sträcka kommer du fort till nationalparksentré Trollberget, då blir turen 21 km T/R. Ca 11 km på bilfri väg och drygt 5 km på mindre asfalterad bilväg om du cyklar till Ulvö.

 

Få rutten till cykelturen direkt i din telefon – så här gör du!

Ladda ner GPX-fil till Nationalparksturen från Ålshult

Shape Created with Sketch.
Ålshults Handelsbod

Mysiga och familjära Ålshults Handelsbod är start och slut för turen. Perfekt att börja med en fika här och väl tillbaka efter en skön tur kan det sitta fint med lunch.  Eller så börjar du med lunchen och får extra energi i benen innan avfärd. Av omtanke är all servering utomhus just nu och borden är placerade glest.

 

Ålshults Handelsbod och Kulturcafé

Rentbike

Du hyr enkelt din cykel för turen av Rentbike som bl.a. finns hos Ålshults Handelsbod. För bara 150:- per cykel och dag slipper du lasta egen cykel om du kommer hit med bil! Nya fräscha cyklar och för den som önskar finns även elcyklar att boka med ett litet tillägg. Även möjligt att hyra barncyklar eller cykelkärra för de små barnen. För att vara på säkra sidan behöver du förboka dina cyklar – Ring Ålshults Handelsbod på 0459 795599

Rentbike

Shape Created with Sketch.
Rastplats med vy

Rastplats med magisk vy mot ett av de mest orörda områdena i Åsnen. Under tidiga vårmorgnar kan man ha turen att höra Storlommen ropa mellan öarna. Här finns en grillplats och enkel toa. Tänk på att ta med egen ved och ett gott omdöme vid öppen eld. Denna grillplats är av enklare karaktär och får inte användas vid generella eldningsförbud.

Kolla om eldningsförbud råder

Shape Created with Sketch.
Start för norra stigen Toftåsamyr, Åsnens nationalpark

Låt cykeln vila en stund och vandra den korta nationalparksstigen. Här börjar norra slingan på Toftåsa myr som är en del i Åsnens Nationalpark. Slingan är skyltad och går på slingrande stigar, ibland på spänger, genom myrmark och fina tallskogar. På våren kan man få höra båda trana och orre. En fin vandring på 1,9 km som kan kräva vattentäta skor om det regnat mycket!

Shape Created with Sketch.
Näckens badkar

Näckens badkar, Dopstenen – benämningarna varierar! Men visst är det lätt att tro att Näcken tog ett avslappnade bad här mellan spelningarna i de mörkare vattnen!

Shape Created with Sketch.
Svängbron

Här passerar du en historisk svängbro. Bron, från andra halvan av 1800-talet var förr i tiden svängbar och manövrerades manuellt för att kunna släppa igenom den ångbåtstrafik som i gamla tider var omfattande på Åsnen.

Shape Created with Sketch.
Ulvö

Ulvö är ett gammalt stationssamhälle och här passerade järnvägen som idag är den cykelled, Banvallsleden, du färdas på. En fin plats för bad, rast och picknick. Vid parkeringen hittar du även en enkel toa. Tycker du att turen om 16 km är lagom, vänder du tillbaka till Ålshult här. Fortsätter du ytterligare ca 2,6 km når du entré Trollberget i Åsnens nationalpark med olika stigar, väderskydd, brygga och eldplatser.

Shape Created with Sketch.
Trollberget, Åsnens Nationalpark

Trollberget bjuder på en härlig naturmosaik. Urberget som sticker upp i dagen med sprickor och prång sägs gömma trollens skatt, trollsländorna svävar över lugna vikar och sägnerna är många kring platsen. Breda, bekväma stigar samsas med smala skogsstigar som väcker barnasinne och upptäckarlust hos de flesta. Väderskydd, grillplatser och toaletter gör besöken bekväma!