Ett fiskeparadis för alla

Tänk dig 15 000 hektar vatten med nästan tusen öar och en vindlande strandlinje. En insjöskärgård som bjuder på rikt sötvattensfiske och omtumlande naturupplevelser. Perfekt både för hängivna sportfiskare och den semestrande familjen som vill stå och meta bakom ett guppande flöte.

Fiskar

I Åsnen simmar omkring 20 fiskarter enligt provfiske, men vem vet om inte fler arter gömmer sig i de många vikarna. Det finns rikligt med gädda och abborre, men i sjön förekommer också mört, sarv, siklöja, braxen, sutare, nors, björkna, sik, öring och sandkrypare. Kanske blir det du som för första gången sedan 1965 får upp Smålands landskapsfisk, malen, som det sägs också ska finnas kvar.

 

Fiske

Vid Åsnen väntar högklassigt sportfiske från land och båt. Även pimpelfiske är populärt på vintern. På många ställen går det bra att fiska från brygga eller strandkant, men visa hänsyn till privata anläggningar och privat mark samt fasta redskap. Har du egen båt med dig finns det flera sjösättningsramper runt sjön, till exempel i Torne och Hulevik, men du kan också hyra en båt eller kanot att fiska från. Glöm inte att ha med dig Länsstyrelsens Karta över Åsnenområdet eller ett sjökort – Åsnen är en grund och stenig sjö, och kartan visar också sjöns fågelskyddsområden som du inte får åka inom.

 

Fiskekort och regler

För att fiska i Åsnen krävs alltid ett fiskekort. Fiskekortet köper du på nätet via iFiske.se, på en turistinformation eller i en butik i Åsnenområdet. Studera också de regler som gäller för fiske vid Åsnen, minimimått på fisk som fångas, hållbart fiske, med mera. Utöver Karta över Åsnenområdet är det rekommenderat att ha Åsnens Fiskevårdsområdes digitala djupkarta eller farledskarta med sig. Läs mer om kartorna och fiskereglerna hos asnensfvo.se