Nära-vatten-vandring

Shape Created with Sketch. Visa på kartan

En vattennära vandring som tar dig från den lilla byn Ulvö utmed den gamla järnvägsbanken som numera är en led för vandring och cykling. Turen leder dig fram till den norra slingan på Toftåsa myr i Åsnens nationalpark, som bjuder på myrmark och doftande skvattram. Här är stigen smal och slingrande, bitvis på spänger. Turen är ca 6 km och tar dig även förbi den rastplats som har Åsnens vackraste utsikt över orörd natur.

 

rutten till vandringen direkt i din telefon – så här gör du!

Ladda ner GPX-fil till Vandring på vattenväg och myrmark

 

Shape Created with Sketch.
Ulvö

Ulvö är ett gammalt stationssamhälle och här passerade järnvägen som idag är den vandrings- och cykelled, Banvallsleden, du bland annat går på. En fin plats för bad, rast och picknick. Vid parkeringen hittar du även en enkel toa. Detta är start och slut för vandringen. Vill du förlänga turen kan du istället välja att att starta och sluta vid entré Trollberget i Åsnens nationalpark. Banvallsleden passerar även där och vandringen blir då 11 km istället.

Från Ulvö går du söderut, skylt visar riktningen mot Svängbron och Näckens badkar!

Shape Created with Sketch.
Svängbron

Här passerar du en historisk svängbro. Bron, från andra halvan av 1800-talet, var förr i tiden svängbar och manövrerades manuellt för att kunna släppa igenom den ångbåtstrafik som i gamla tider var omfattande på Åsnen.

Shape Created with Sketch.
Näckens badkar

Näckens badkar, Dopstenen – benämningarna varierar! Men visst är det lätt att tro att Näcken tog ett avslappnade bad här mellan spelningarna i de mörkare vattnen!

Shape Created with Sketch.
Rastplats med vy

Efter knappt 2 km når du en rastplats med magisk vy mot ett av de mest orörda områdena i Åsnen. Under tidiga vårmorgnar kan man ha turen att höra Storlommen ropa mellan öarna. Här finns en grillplats och enkel toa. Tänk på att ta med egen ved och ett gott omdöme vid öppen eld. Denna grillplats är av enklare karaktär och får inte användas vid generella eldningsförbud.
Kolla här om det råder eldningsförbud

Shape Created with Sketch.
Norra slingan Toftåsa myr, Åsnens nationalpark

Mitt emot rastplatsen viker du in till vänster på den norra slingan på Toftåsa myr som är en del i Åsnens Nationalpark. Stigen är skyltad och går på slingrande stigar, ibland på spänger, genom myrmark och fina tallskogar. På våren kan man få höra båda trana och orre. Slingan är 1,6 km och kan kräva vattentäta skor om det regnat mycket!

När stigen kommer ut på Banvallsleden igen tar du höger och återvänder till Ulvö.

 

Shape Created with Sketch.
Trollberget, Åsnens Nationalpark

Trollberget bjuder på en härlig naturmosaik. Urberget som sticker upp i dagen med sprickor och prång sägs gömma trollens skatt, trollsländorna svävar över lugna vikar och sägnerna är många kring platsen. Breda, bekväma stigar samsas med smala skogsstigar som väcker barnasinne och upptäckarlust hos de flesta. Väderskydd, grillplatser och toaletter gör besöken bekväma!

Shape Created with Sketch.
Huseby Bruk

Kommer du norrifrån är ett tips att köpa med dig en lunch- eller fikakorg från Huseby Bruk till turen! Ring och beställ så är det klart att svänga inom och hämta upp! Restaurangen öppen helger från den 3 maj och alla dagar juni – augusti. Besök Huseby Bruks hemsida

 

Shape Created with Sketch.
Getnö Lake Åsnen Resort

Getnö Lake Åsnen Resort är beläget på en ö som gränsar till nationalparken. Från Lantcaféet kan du beställa picknick-korg att ta med på din vandring! Beställ på plats hos Getnö

Shape Created with Sketch.
Ålshults Handelsbod

Kommer du söderifrån kan det passa bra att ta med en picknick-korg från Ålshults Handelsbod! Beställ din utelunch, eller utefika, hos Ålshults handelsbod