Nationalparksvandring runt Toftåsa myr

Shape Created with Sketch. Visa på karta

En 10 km lång vandring som bjuder på vattennära upplevelser, skvattramsdoftande myrmark, vacker tallskog och gammelskogens stillhet. Turen startar i den lilla byn Ulvö utmed den gamla järnvägsbanken som numera är en led för vandring och cykling. Efter 3 km viker du av till vänster och strax tar leden dig på mjuka stigar och fina spänger över myren. Utmed Svartsjön bjuder leden på gammal vacker skog och mosstäckta marker. Utmed vandringen passerar du två olika rastplatser, båda med rofylld utsikt över vattnet.

 

Få rutten till vandringen direkt i din telefon – så här gör du!

Ladda ner GPX-fil till Nationalparksvandring runt Toftåsa myr

 

 

Shape Created with Sketch.
Ulvö

Ulvö är ett gammalt stationssamhälle och här passerade järnvägen. Idag är järnvägsbanken en bilfri vandrings- och cykelled, Banvallsleden, som du bland annat går på. En fin plats för bad, rast och picknick. Vid parkeringen hittar du även ett tillgänglighetsanpassat dass och grillplats. Detta är start och slut för vandringen. 
Från Ulvö går du söderut, skylt visar riktningen mot Svängbron och Näckens badkar!

Shape Created with Sketch.
Svängbron

Här passerar du en historisk svängbro. Bron, från andra halvan av 1800-talet, var förr i tiden svängbar och manövrerades manuellt för att kunna släppa igenom den ångbåtstrafik som i gamla tider var omfattande på Åsnen.

Shape Created with Sketch.
Näckens badkar

Näckens badkar, Dopstenen – benämningarna varierar! Men visst är det lätt att tro att Näcken tog ett avslappnade bad här mellan spelningarna i de mörkare vattnen!

Shape Created with Sketch.
Rastplats med vy

Rastplats med magisk vy mot ett av de mest orörda områdena i Åsnen, Horgefjorden. Under tidiga vårmorgnar kan man ha turen att höra Storlommen ropa mellan öarna. Här finns en fin grillplats, torrdass och vindskydd. Tänk på att ta med egen ved och ett gott omdöme när du tänder din brasa! 

Shape Created with Sketch.
Södra slingan, Toftåsamyr

Efter 3 km utmed Banvallsleden följer du ledmarkeringen till vänster och strax tar leden dig på mjuka stigar och fina spänger över myren. Under varma dagar kan man njuta av doftande solvarm tallskog, blåbär, lingon och hav av skvattram. Du går på spänger på de fuktigaste delarna men tänk på att turen kan kräva vattentäta skor om det regnat mycket!

Shape Created with Sketch.
Vad gäller i nationalparken?

Tänk på att allemansrätten är begränsad inom nationalparken. Här gäller särskilda regler, så kallade föreskrifter. 
I Åsnens nationalpark är det tillåtet att plocka bär under sin vandring men inte samla eller gräva upp upp växter. Man får inte skada levande eller döda träds och buskar eller störa djurlivet. Det är även viktigt att tänka på att inte orsaka ljud som kan uppfattas som störande av andra. För de absolut flesta besökarna står naturupplevelsen i fokus och genom att respektera det får både du själv och andra en större behållning av besöket i nationalparken!  Du är välkommen att ta med din hund men den måste alltid vara kopplad och du får elda men bara på anvisade platser.

Fullständiga föreskrivfter hittar du här

Shape Created with Sketch.
Färgrik myr

Under sommarens senare del lyser myren av lila ljung. Även under andra tider av året finns en färgprakt på myren, men då behöver man stanna upp och titta lite mer noggrant för att upptäcka de olika växterna!

Shape Created with Sketch.
Rastplats Svartsjön

När du passerat myren och tallskogen kommer du fram till en grusväg, ta vänster och följ vägen, ca 500 m.  fram till parkeringen och rastplatsen. var uppmärksam, här samsas du med biltrafik. Vid Svartsjön finns en trevlig rastplats med hänförande utsikt över Svartsjön. Inte sällan ligger sjön stilla och det är en mysig plats att pausa vid. Bord, bänkar och en iordningställd grillplats finns att nyttja!

Shape Created with Sketch.
Slingrande stigar

Efter ca 150 meter, och du passerat Svartsjön följer du ledmarkeringen till vänster. Här tar leden dig genom tysta skogar och mjuka mossmarker. Stigen är smal och slingrar sig runt stenar och växtlighet och man känner sig verkligen ett med naturen!

Shape Created with Sketch.
Utsiktsplats på norra Toftåsa

Längst norrut på den norra slingan på Toftåsa myr finns en bänk och praktiskt stöd för kikare och kamera. En populär plats för många fågelskådare! Platsen bjuder på betagande vyer över Åsnens vatten och passar fint man man bara vill sitta ner och njuta av lugnet och vågskvalp!

Shape Created with Sketch.
Doftande Skvattram

På den norra delen av leden vandrar man på stigar och spänger som omges av stora hav av Skvattram. När buskarna blommar på försommaren kan man njuta av en fantastisk doft. Skvattram är även känt som naturens myggmedel men kom ihåg att i nationalparken får man inte plocka eller bryta av växter!

Shape Created with Sketch.
Nära-vatten-vandring

När du åter når leden utmed den gamla banvallen går du höger för att komma tillbaka till startpunkten vid Ulvö. Sträckan utmed banvallen går över broar och genom lummiga lövträdsvalv. Du är alltid nära vatten och kan njuta av vyerna över Åsnen. När du kommer ut på banvallsleden från norra stigen är det ca 1,8 km tillbaka till Ulvö.  

FIKA ELLER PICKNICK SÄTTER PRICKEN ÖVER I:ET

Ta med fika eller lunch till naturen eller besök ett café på vägen! Kolla öppettiderna lite extra under höst, vinter och vår – de kan variera. Många öppnar upp till påsken, andra i maj. Under våren är det vanligt med helgöppet för att senare utökas till alla dagar. 

Shape Created with Sketch.
Huseby Bruk

Elisabeths Trädgård Restaurang & Café på Huseby Bruk erbjuder lokala delikatesser, ofta baserat på det som finns i  köksträdgården för tillfället. Hembakat, mackor, luncher – ät där eller ta med dig! Säsongspremiär vid påsk.

Elisabeths Trädgård Restaurang & Café

Shape Created with Sketch.
ÅLSHULTS HANDELSBOD

Kommer du söderifrån kan ett stopp vid Ålshults Kulturcafé vara ett trevligt alternativ. Mysigt mix med butik, café och restaurang. Säsongspremiär vid påsk. Här erbjuds även boende i en unik gammal sovvagn!

Ålshults Handelsbod

Shape Created with Sketch.
AMY'S KAFÉ

Amy’s Kafé ligger vid Åsnens strand på Sirkön. Hembakat, smörgåsar, smulpajer, ostkaka och mer därtill. I en Amy´s gårdbod ca 300 meter norr om caféet är det alltid öppet med självbetjäning. Säsongspremiär i april.

Amy's Café

Shape Created with Sketch.
VRANKUNGE TRÄDGÅRD OCH CAFÉ

Vrankunge Trädgård med café och mat ligger strax norr om Bjurkärr. Blommor, lokalproducerat och inte minst hembakat, våfflor, matiga mackor och småländskt kokkaffe. Bär och grönt efter säsong.

Vrankunge Trädgård och café

Shape Created with Sketch.
GETNÖ LAKE ÅSNEN RESORT

Getnö Lake Åsnen Resort är beläget på en ö som gränsar till nationalparken. Från Lantcaféet kan du beställa picknick-korg att ta med på din vandring! 

Lantcafé på Getnö Lake Åsnen Resort

Shape Created with Sketch.
GRIMSLÖVS WÄRDSHUS

I Grimslöv, strax norr om Bjurkärr, hittar du Grimslövs Wärdshus som serverar dagens med vällagad husmanskost.

Grimslövs Wärdshus

Shape Created with Sketch.
FARMORS GÅRDSBOD

Farmors Gårdsbod med egenproducerade chokladpraliner, glass med smak av gårdens bär, säsongens bär och grönt samt annat närproducerat att ta med. Öppet året runt.

Farmors Grimslöv

Shape Created with Sketch.
ANNORLUNDA STREETFOOD & CAFÉ

Annorlunda Streetfood & Café har café i den gamla lanthandeln och food truck alldeles intill. Hembakade kakor, smörgåsar och lättare luncher i caféet. I foodtrucken serveras street food precis som den ska, direkt från grillen, rejäl och välbekant.

Annorlunda Streetfood & Café