Vandring runt Toftåsa myr

Shape Created with Sketch. Visa på karta

Den sydligaste delen av Åsnens nationalpark, Toftåsa myr, skiljer sig väsentligt från Sunnabron och Trollberget! Detta område bjuder på betydligt nordligare tongångar i naturen. Skvattramsdoftande myrmarker och vackra tallskogar. Svartsjön ligger som ett glittrande smycke mitt i området och tysta mossbelupna marker tar dig genom denna del av nationalparken. Vandringen är ca 6,3 km lång och även om leden har fina spänger på stora delar är det lämpligt med vattentäta skor om det varit rikligt med nederbörd!

 

Få rutten till vandringen direkt i din telefon – så här gör du!

Ladda ner GPX-fil till Vandring runt Toftåsa myr,

Shape Created with Sketch.
Start vid parkeringen vid Svartsjön

Vid parkeringen intill Svartsjön finns informationstavlor, rastplats och en fin grillplats. Från Ålshult följer du vägen mot Getnö, efter 4,5 km svänger du vänster mot Vrigstad gård. Efter ca 1,2 km hittar du parkeringen till vänster. Från parkeringen, börja din tur med att fortsätta på den lilla grusvägen som du anlände via (står du med sjön i ryggen går du alltså vänster) Vandringen beskrivs här i vänstervarv! 

Shape Created with Sketch.
Slingrande stigar

Efter ca 150 meter, och du passerat Svartsjön, följer du ledmarkeringen till vänster. Här tar stigen dig genom tysta skogar och mjuka mossmarker. Stigen är smal och slingrar sig runt stenar och växtlighet och man känner sig verkligen ett med naturen!

Shape Created with Sketch.
Utsiktsplats på norra Toftåsa

Längst norrut på den norra delslingan på Toftåsa myr finns en bänk och praktiskt stöd för kikare och kamera. En populär plats för många fågelskådare! Platsen bjuder på betagande vyer över Åsnens vatten och passar fint när man bara vill sitta ner och njuta av lugnet och vågskvalp!

Shape Created with Sketch.
Doftande Skvattram

På den norra delen av leden vandrar man på stigar och spänger som omges av stora hav av Skvattram. När buskarna blommar på försommaren kan man njuta av en fantastisk doft. Skvattram är även känt som naturens myggmedel men kom ihåg att i nationalparken får man inte plocka eller bryta av växter!

Shape Created with Sketch.
Rastplats med vy

När du når leden utmed den gamla banvallen når du en rastplats med magisk vy mot ett av de mest orörda områdena i Åsnen, Horgefjorden. Under tidiga vårmorgnar kan man ha turen att höra Storlommen ropa mellan öarna. Här finns en fin grillplats, torrdass och vindskydd. Tänk på att ta med egen ved och ett gott omdöme när du tänder din brasa! 
Du fortsätter din vandring åt vänster.

Shape Created with Sketch.
Södra slingan

Efter drygt 900 meter utmed Banvallsleden följer du ledmarkeringen till vänster, fortsätt en kort sträcka på den lilla skogsvägen och strax tar leden dig på mjuka stigar och fina spänger över myren. Under varma dagar kan man njuta av doftande solvarm tallskog, blåbär, lingon och hav av skvattram. Du går på spänger på de fuktigaste delarna men tänk på att turen kan kräva vattentäta skor om det regnat mycket!

Shape Created with Sketch.
Vad gäller i nationalparken?

Tänk på att allemansrätten är begränsad inom nationalparken. Här gäller särskilda regler, så kallade föreskrifter. 
I Åsnens nationalpark är det tillåtet att plocka bär under sin vandring men inte samla eller gräva upp upp växter. Man får inte skada levande eller döda träd och buskar eller störa djurlivet. Det är även viktigt att tänka på att inte orsaka ljud som kan uppfattas som störande av andra. För de absolut flesta besökarna står naturupplevelsen i fokus och genom att respektera det får både du själv och andra en större behållning av besöket i nationalparken!  Du är välkommen att ta med din hund men den måste alltid vara kopplad och du får elda men bara på anvisade platser.

Fullständiga föreskrifter hittar du här

Shape Created with Sketch.
Färgrik myr

Under sommarens senare del lyser myren av lila ljung. Även under andra tider av året finns en färgprakt på myren, men då behöver man stanna upp och titta lite mer noggrant för att upptäcka de olika växterna! När du passerat myren och tallskogen kommer du fram till en grusväg, ta vänster och följ vägen, ca 500 meter och du är åter tillbaka vid rastplatsen och parkeringen där du började.

FIKA ELLER PICKNICK SÄTTER PRICKEN ÖVER I:ET

Ta med fika eller lunch till naturen eller besök ett café på vägen! Kolla öppettiderna lite extra under höst, vinter och vår – de kan variera. Många öppnar upp till påsken, andra i maj. Under våren är det vanligt med helgöppet för att senare utökas till alla dagar. 

Mat och dryck runt Åsnen

Shape Created with Sketch.
ÅLSHULTS HANDELSBOD

På väg till vandringens startpunkt passerar du härliga Ålshults Kulturcafé. Mysigt mix med butik, café och restaurang. Säsongspremiär vid påsk. Här erbjuds även boende i en unik gammal sovvagn!

Ålshults Handelsbod

Shape Created with Sketch.
GETNÖ LAKE ÅSNEN RESORT

Strax norr om startpunkten för vandringen ligger Getnö Lake Åsnen Resort som är beläget på en ö som gränsar till nationalparken. Från Lantcaféet kan du beställa picknick-korg att ta med på din vandring! 

Lantcafé på Getnö Lake Åsnen Resort