Vandring i Agnäs ädellövskogar

Shape Created with Sketch. Visa på karta

Vandring genom en av Åsnenområdets största och lugnaste ädellövskogar. Agnäs naturreservat är inte lika välbesökt som Bjurkärr, strax söderut. Det innebär att här kan man ofta vandra ganska ostörd och betagas av ädellövskogarna. Du kan välja mellan två olika slingor. Den ena är blåmarkerad och går mest på stigar, några kortare partier går på skogsväg. Turen är ca 3,6 km lång och tar dig även förbi en stor häll med hänförande utsikt öven Åsnen. 
Den andra går på små skogsvägar genom lövskogarna, perfekt om man har barnvagn eller rullator eller helt enkelt skor som inte passar så bra på skogsstigen! Den rundan är ca 3,2 km och är inte markerad i naturen, men enkel att följa.

Båda rundorna startar vid en mindre parkeringsplats. Tänk på att köra sakta sista sträckan och visa hänsyn, eftersom vägen går genom en privat gård. 

 

Få rutten till vandringen direkt i din telefon – så här gör du!

Ladda ner GPX-fil till Vandring i Agnäs, blå slingan

Ladda ner GPX-fil till Vandring i Agnäs, skogsvägen

Shape Created with Sketch.
Håris

Håris, Vätteskägg, Bomullsis – kärt barn har många namn! Det här är verkligen ett naturunder i det lilla, och ett riktigt konstverk. Man kan hitta det på våta, ruttna trädstammar från lövträd. Gärna på ek och bok som är vanliga här. Förutsättningen för att det ska bildas är bl.a. att träet är angripet av svamp och att temperaturen är 0 eller strax under samtidigt som det är snöfritt. Titta och njut men motstå frestelsen att röra det, så kommer även andra att kunna njuta av fenomenet!

Shape Created with Sketch.
Grönt året om!

Agnäs har en av Åsnenområdets vackraste och största ädellövskogar. När löven slagit på våren känns det som att gå en gigantisk sal med ett skimrande ljusgrönt tak. Men även under andra årstider så finns annat grönt att njuta av. Tickor och mossor sätter färg även på vintern, om inte snö lagt ett vitt täcke över!

Shape Created with Sketch.
Hällarna bjuder på solnedgång

På västra sidan av den lilla udden hittar du den här stenhällen – som gjord för paus, reflektion och kanske en fika innan man fortsätter vidare! Hällen vetter mot väster så här kan man uppleva underbara solnedgångar. Här har även hittats lämningar efter utter, vet du att utterns bajs luktar viol!? Att få se utter är dessvärre inte så vanligt, desto oftare kan man få se fiskgjuse, storlom och den mäktiga havsörnen här ute.

Shape Created with Sketch.
Omväxlande men lättvandrat

Agnäs bjuder på omväxlande natur och helt plötsligt tornar stora stenblock upp sig som en naturligt borg i skogen. detta är ett av områdena där man kan hitta lunglav på bokträdets stam, som är ett tecken på att luften du andas i Agnäs är exceptionellt ren! Slingan bjuder inte på stora höjdskillnader, stenblocken passerar man nedanför!

Gofika sätter pricken över i:et!

Ta med fika eller lunch till naturen eller besök ett café på vägen! Kolla öppettiderna lite extra under höst, vinter och vår – de kan variera. Många öppnar upp till påsken, andra i maj. Under våren är det vanligt med helgöppet för att senare utökas till alla dagar. 

Elisabeths Trädgård Restaurang & Café på Huseby Bruk erbjuder lokala delikatesser, ofta baserat på det som finns i  köksträdgården för tillfället. Hembakat, mackor, luncher – ät där eller ta med dig! Säsongspremiär vid påsk.
 

I Grimslöv, strax norr om Agnäs, hittar du Grimslövs Wärdshus som serverar dagens med vällagad husmanskost och Farmors Gårdsbod med egenproducerade chokladpraliner, glass med smak av gårdens bär, grönt och annat närproducerat att ta med. Öppet året runt.
 

Vrankunge Trädgård med café och mat ligger ett stenkast från Agnäs. Blommor, lokalproducerat och inte minst hembakat, matiga mackor och småländskt kokkaffe. 
 

I Torne hittar du Annorlunda Streetfood & Café där du kan proviantera till ryggsäcken eller äta på plats. Hembakade kakor, smörgåsar och lättare luncher i caféet. I foodtrucken serveras street food precis som den ska, direkt från grillen, rejäl och välbekant. 

 

Strax väster om Hulevik, ett par kilometer in på en liten grusväg, hittar man Familjen Stjärnkrans handelsbod. Fyll picknickkorgen med härligt goda närproducerade delikatesser. Här finns mathantverk till både små fika stunder och mer matiga grilläventyr eller enkla kaffepauser med glass. Under sommaren foodtruck med glass, matiga våfflor och klassiska söta. Även take-away kaffe och te.
 

Kommer du söderifrån kan ett stopp vid Ålshults Kulturcafé vara ett trevligt alternativ. Mysigt mix med butik, café och restaurang. Säsongspremiär vid påsk.