Vandring i Åsnens lövsalar

Shape Created with Sketch. Visa på kartan

Detta är vår mest maxade tur om du älskar skira bokskogar! Vandringen är 9 km och tar dig genom Åsnens vackraste ädellövskogar i Åsnens nationalpark och Hunshults naturreservat. Den börjar i Bjurkärr och går främst på smala stigar i skogen och utmed Åsnens strandkanter. Den allra bästa tiden är när bokträden står i full försommargrönska, vanligvis i början av maj men varierar såklart med vädret. Tips 1: Kom hit tidigt på morgonen, vid kl 5 eller 6 då du kommer att omslutas av en fågelkonsert som är helt betagande! Tips 2: Långärmat eller myggstift!

 

Få rutten till vandringen direkt i din telefon – så här gör du!

Ladda ner GPX-fil till Vandring i Åsnens lövsalar

 

Shape Created with Sketch.
Bjurkärr

Vandringen börjar i Bjurkärr. Här finns parkering, toaletter, väderskydd och grillplatser. Börja din vandring vid infoskyltarna, gå rakt fram på den breda stigen, strax tar du av till höger och sedan följer du den oranga Strandslingan. Bjurkärr är Åsnens lunga, här hittar du Sveriges värdefullaste ädellövskog. Detta är också platsen för många rödlistade arter och unik i Sverige för sin rikedom av lavar och mossor. Lunglaven som växer här ett bevis på att här andas du exceptionellt ren luft! 

Shape Created with Sketch.
Famntaget

Den orangea slingan leder dig förbi naturens Famntag. Platsens namn är lätt att förstå. Det vackra bokträdet breder ut sina grenar och omfamnar den stiliga tallen. Platsen har ofta ett meditativt lugn över sig med den lilla bukten med utsikt över några av Åsnens öar. Slå dig ner på stranden för en paus eller nyttja trädäcket för ännu bättre utsikt! 

Shape Created with Sketch.
Fortsätt mot Sunnabron

När du vandrat stigen i Bjurkärr kommer du fram vid grillplatsen och väderskyddet. Fortsätt en kort bit till höger, på grusvägen som ledde hit. Strax ser du skyltning till höger mot Sunnabron och du fortsätter på gulmarkerad stig till entré Sunnabron. 

Shape Created with Sketch.
Sunnabron

Sunnabron är en av entréerna till Åsnens nationalpark. Perfekt för nästa paus. Härliga bryggor som bjuder på nära-vatten-känsla med utsikt över Åsnens unika insjöskärgård. På vägen hit passerar du vassruggar där man inte sällan kan få höra Rördrommen. Svår att se men lätt att känna igen på ljudet – låter som när man blåser i en flaska! Fortsätt vidare på Östra Torpslingan fram till asfalterad väg. Gå till höger utmed vägen ca 400 meter. Där viker du in till vänster på en orangemarkerad stig. Mittemot i andra vägkanten står en orangefärgad stolpe. 

Shape Created with Sketch.
Hunshults naturreservat

’Visst känns ljudmattan nästan som i en djungel. Taltrastens lekfulla trevande efter spännande motiv, gröngölingens dämpade vansinnesskratt, åkergrodans bubblande sång. Även växtligheten är intensiv och grön.’ Ja så beskriver Mikael Persson, en av författarna till guideboken Åsnens Natur, Hunshult. Och bättre kan det inte sägas – en småländsk djungel! 

 

Vattenspeglar och mossklädda stenmurar

I den ymniga lövskogen samsas kärr och vattenspeglar med gamla stenmurar och mossklädda odlingsrösen. Här vill man bara gå sakta och omsluta sig av den makalösa konsert som fåglarna bjuder på under försommaren. Följ den orangemarkerade stigen och efter 3,8 km når du åter vägen och bron tillbaka till Sunnabron. Härifrån följer du dina egna fotspår (på de markerade lederna) tillbaka till parkeringen i Bjurkärr!

Shape Created with Sketch.
Karolinerekar

Inte bara bokarna har stjärnstatus i Bjurkärr. Här hittar vi även de berömda Karolinerekarna! De sticker verkligen ut med sina raka och höga stammar, man får känslan av att de når till himlen. Historien säger att de härstammar från Karl XII:s soldater, karolinerna. De ska ha burit med sig ekollon i fickorna och tagit dem med sig till bl.a. Småland på 1700-talet. Karolinerekar ser man på flera platser i området. Just den här ligger vid den gula slingan. Gör en kort avstickare hit, det är bara ett stenkast från din start/slutplats.

Fika eller picknick är pricken över i:et!

Passa på att fika i Åsnenområdet eller köp med dig picknick till din vandring. Här är några förslag på fikaställen, nu erbjuder många även Take-away om det passar dig bättre!

Shape Created with Sketch.
Huseby Bruk

Kommer du norrifrån är ett tips att köpa med dig en lunch- eller fikakorg från Huseby Bruk till turen! Ring och beställ så är det klart att svänga inom och hämta upp! Restaurangen öppen helger nu och alla dagar juni – augusti. Besök Huseby Bruks hemsida

Shape Created with Sketch.
Amy´s Café

Amy´s Café ligger vid Åsnens strand på Sirkön. Hembakat, smörgåsar, smulpajer, ostkaka och mer därtill. I en Amy´s gårdbod ca 300 meter norr om caféet är det alltid öppet med självbetjäning.  Amy´s café

Shape Created with Sketch.
Vrankunge Gårdsbod och kaffeservering

Vrankunge Trädgård med Gårdsbod och kaffeservering erbjuder kaffe, hembakade våfflor och glass. Även gårdsbod med blommor, bär och grönt efter säsong. Vrankunge Trädgård och Gårdsbod

Shape Created with Sketch.
Kärrasand

På Kärrasand erbjuds såväl lunch med varma rätter som fika med mackor, våfflor eller hembakt. Härligt läge med badplats intill! Kärrasands camping

Shape Created with Sketch.
Ålshults Handelsbod

Kommer du söderifrån kan det passa bra att ta med en picknick-korg från Ålshults Handelsbod! Eller så äter du på plats, utelunch eller utefika! Ålshults handelsbod