Detta är vår mest maxade tur om du älskar skira bokskogar! Vandringen är 9 km och tar dig genom Åsnens vackraste ädellövskogar i Åsnens nationalpark och Hunshults naturreservat. Den börjar i Bjurkärr och går främst på smala stigar i skogen och utmed Åsnens strandkanter. Den allra bästa tiden är när bokträden står i full försommargrönska, vanligvis i början av maj men varierar såklart med vädret. Tips 1: Kom hit tidigt på morgonen, vid kl 5 eller 6 då du kommer att omslutas av en fågelkonsert som är helt betagande! Tips 2: Långärmat eller myggstift!
Få rutten till vandringen direkt i din telefon – så här gör du!
Ladda ner GPX-fil till Vandring i Åsnens lövsalar
Vandringen börjar i Bjurkärr. Här finns parkering, toaletter, väderskydd och grillplatser. Börja din vandring vid infoskyltarna, gå rakt fram på den breda stigen, strax tar du av till höger och sedan följer du den oranga Strandslingan. Bjurkärr är Åsnens lunga, här hittar du Sveriges värdefullaste ädellövskog. Detta är också platsen för många rödlistade arter och unik i Sverige för sin rikedom av lavar och mossor. Lunglaven som växer här ett bevis på att här andas du exceptionellt ren luft!
Den orangea slingan leder dig förbi naturens Famntag. Platsens namn är lätt att förstå. Det vackra bokträdet breder ut sina grenar och omfamnar den stiliga tallen. Platsen har ofta ett meditativt lugn över sig med den lilla bukten med utsikt över några av Åsnens öar. Slå dig ner på stranden för en paus eller nyttja trädäcket för ännu bättre utsikt!
När du vandrat stigen i Bjurkärr kommer du fram vid grillplatsen och väderskyddet. Fortsätt en kort bit till höger, på grusvägen som ledde hit. Strax ser du skyltning till höger mot Sunnabron och du fortsätter på gulmarkerad stig till entré Sunnabron.
Sunnabron är en av entréerna till Åsnens nationalpark. Perfekt för nästa paus. Härliga bryggor som bjuder på nära-vatten-känsla med utsikt över Åsnens unika insjöskärgård. På vägen hit passerar du vassruggar där man inte sällan kan få höra Rördrommen. Svår att se men lätt att känna igen på ljudet – låter som när man blåser i en flaska! Fortsätt vidare på Östra Torpslingan fram till asfalterad väg. Gå till höger utmed vägen ca 400 meter. Där viker du in till vänster på en orangemarkerad stig. Mittemot i andra vägkanten står en orangefärgad stolpe.
’Visst känns ljudmattan nästan som i en djungel. Taltrastens lekfulla trevande efter spännande motiv, gröngölingens dämpade vansinnesskratt, åkergrodans bubblande sång. Även växtligheten är intensiv och grön.’ Ja så beskriver Mikael Persson, en av författarna till guideboken Åsnens Natur, Hunshult. Och bättre kan det inte sägas – en småländsk djungel!
I den ymniga lövskogen samsas kärr och vattenspeglar med gamla stenmurar och mossklädda odlingsrösen. Här vill man bara gå sakta och omsluta sig av den makalösa konsert som fåglarna bjuder på under försommaren. Följ den orangemarkerade stigen och efter 3,8 km når du åter vägen och bron tillbaka till Sunnabron. Härifrån följer du dina egna fotspår (på de markerade lederna) tillbaka till parkeringen i Bjurkärr!
Inte bara bokarna har stjärnstatus i Bjurkärr. Här hittar vi även de berömda Karolinerekarna! De sticker verkligen ut med sina raka och höga stammar, man får känslan av att de når till himlen. Historien säger att de härstammar från Karl XII:s soldater, karolinerna. De ska ha burit med sig ekollon i fickorna och tagit dem med sig till bl.a. Småland på 1700-talet. Karolinerekar ser man på flera platser i området. Just den här ligger vid den gula slingan. Gör en kort avstickare hit, det är bara ett stenkast från din start/slutplats.
Ta med fika eller lunch till naturen eller besök ett café på vägen! Kolla öppettiderna lite extra under höst, vinter och vår – de kan variera. Många öppnar upp till påsken, andra i maj. Under våren är det vanligt med helgöppet för att senare utökas till alla dagar.
Elisabeths Trädgård Restaurang & Café på Huseby Bruk erbjuder lokala delikatesser, ofta baserat på det som finns i köksträdgården för tillfället. Hembakat, mackor, luncher – ät där eller ta med dig! Säsongspremiär vid påsk.
Amy’s Kafé ligger vid Åsnens strand på Sirkön. Hembakat, smörgåsar, smulpajer, ostkaka och mer därtill. I Amy´s gårdsbod ca 300 meter norr om caféet är det alltid öppet med självbetjäning. Säsongspremiär i april.
Vrankunge Trädgård med café och mat ligger strax norr om Bjurkärr. Blommor, lokalproducerat och inte minst hembakat, våfflor, matiga mackor, klassiska lunchrätter och småländskt kokkaffe. Bär och grönt efter säsong.
På Kärrasand erbjuds fika, glass mm. Under sommaren serveras Dagens rätt. Härligt läge med badplats intill!
Kommer du söderifrån kan det passa bra att ta med en picknick-korg från Ålshults Handelsbod! Eller så äter du på plats, utelunch eller utefika!
I Grimslöv, strax norr om Bjurkärr, hittar du Grimslövs Wärdshus som serverar dagens med vällagad husmanskost.
Farmors Gårdsbod med egenproducerade chokladpraliner, glass med smak av gårdens bär, säsongens bär och grönt samt annat närproducerat att ta med. Öppet året runt.
Annorlunda Streetfood & Café har café i den gamla lanthandeln i Torne och food truck alldeles intill. Hembakade kakor, smörgåsar och lättare luncher i caféet. I foodtrucken serveras street food precis som den ska, direkt från grillen, rejäl och välbekant.
Hembakat och inslag av tyska specialiteer som lauge och Schwarzwälder glutenfritt hos Café Sorores i centrala Urshult.
Restaurang Ladan i Urshult serverar vällagad husmanskost under vardagar.
Fyll picknickkorgen med härligt goda närproducerade delikatesser. Här finns mathantverk till både små fikastunder och mer matiga grilläventyr eller enkla kaffepauser med glass. Våffel- och glassvagn i trädgården erbjuder matiga våfflor med olika toppingar. Här finns även take-away kaffe och te. Under vår och sommar erbjuds även ett härligt utbud av växter.
Vegetarisk restaurang och café med hänförande utsikt över Åsnens övärld. Plantskola, butik, ofta konstutställningar och ibland musikevenemang.