Vandring på Getnö bland blåbär och fiskgjuse

Shape Created with Sketch. Visa på karta

Getnö är en ö med anor. Redan de gamla vikingarna såg tjusningen med platsen och fortfarande kan man hitta deras spår. Vi som besöker platsen idag ser ett annat utbud! Vi ser de vackra skogarna, närheten till vattnet, vandringsstigar i skiftande miljöer och Getnö Lake Åsnen Resorts utbud av aktiviteter, boende och café. Den Blå slingan som kan bjuda på möten med såväl linneor som fiskgjuse är ca 4,5 km lång. Från Lantcaféet köper du enkelt din picknick-korg att ta med. Eller så fikar du på uteserveringen före eller efter turen! Det finns ytterligare två markerade slingor på 4 resp. 3 km. Önskas en längre tur går det fint att koppla ihop dem.

 

Få rutten till vandringen direkt i din telefon – så här gör du!

Ladda ner GPX-fil till Vandring på Getnö

 

Shape Created with Sketch.
Reception och Lantcafé

Starta din vandring vid receptionen och Lantcafeét hos Getnö Lake Åsnen Resort. Här kan du köpa en picknick-korg som du kan ta med på din tur eller äta på uteserveringen. Har du ryggsäck med dig så packar du så klart ner i den. Läs mer om utbud och öppettider här

I receptionen kan du även få en karta som visar leden, ett bra komplement till ledmarkeringen och GPX-filen som finns att ladda ner till din telefon. Du börjar din tur med att gå förbi parkeringen och följer vägen vidare ner mot campingområdet, håll höger så kommer du till ledstarten.

Getnö Lake Åsnen Resort

Shape Created with Sketch.
Start för de markerade lederna

Här börjar markeringarna för de olika lederna. Vid starten finns även servicehus med toalett. Den blå turen är ca 4,5 km lång T/R räknat från receptionen.  Följ markeringen – ibland i form av en blå uggla, ibland som enkel blå färgmarkering. Ganska snart kommer du in i tyst högstammig granskog där alla ljud behagligt dämpas av den tjocka mossan. 

Shape Created with Sketch.
Domarringen

Blicka uppåt till höger och du ser ett antal stenar som formar en oval. Detta är en domarring, dvs en forntida gravanläggning som kom i bruk under slutet av bronsåldern. Just den här sägs stamma från 1100-talet.

Strax kommer du ut till en liten väg, följ den till höger en kort bit, ca 40 meter, sedan viker leden av till vänster.

Shape Created with Sketch.
Kålsjön

Efter att du lämnat den korta vägsträckan kommer du efter ca 250 meter fram till Kålsjön. Stillheten är ofta påtaglig här och det är en fin plats att göra ett stopp vid. Klättrar du upp i fågeltornet får du en fin vy över sjön. Med lite tur kan man få syn på Fiskgjusen som hämtar både frukost och middag här! Stigen längs Kålsjön är kantad med blåbärsris och på sommaren är det svårslaget att låta solmogna bär gå från buske till mun när man är på tur!

När stigen viker av från sjön kommer du in i ett område med ung lövskog med bl.a. björk och rönn. Håll ögonen öppna – här finns chans att se både rådjur och älg, framförallt i gryningen och skymningen.

Shape Created with Sketch.
Utsiktsplats

Stigen leder dig fram till en väg där du går ca 25 meter till vänster för att sedan korsa vägen och följa stigen ner mot Åsnens strand. Här har du en fantastisk utsikt över Åsnen och Åsnens nationalparks södra delar. Fina klipphällar som inbjuder till fikapaus eller bara en stunds avkoppling till vågornas skvalp. Fin plats för fotografering – inte minst kan man fånga fina solnedgångar här!

Shape Created with Sketch.
Naturen till alla!

Den sista kilometern av Blå slingan går utmed en liten grusväg genom skogen. Här och var passerar du foderbord, små bord med tak! Dessa är till för utfordring av bl.a. rådjur under vintertid då snötäcket kan göra det svårt för dem att hitta föda. Du passerar även en installation där du kan utmana ditt vandringssällskap på en balansövning, gå på stockar eller på en liggande stege. För båda gäller att hålla tungan rätt i mun! 

När du åter når ledstarten kan du välja att fortsätta din vandring på den röda eller gula slingan, eller så fortsätter du samma väg tillbaka till receptionen.