”Vi vill att Åsnenområdet ska utvecklas på ett balanserat och långsiktigt hållbart sätt. Utvecklingen ska bidra till att Åsnen även för kommande generationer, ska vara en fantastisk plats att besöka och att bo på. Våra gäster ska mötas av såväl härliga aktiviteter som lugna och återhämtande upplevelser.”
Karin Nilsson, ansvarig platsutveckling i Destination Åsnen
Destination Åsnens vision, vår ledstjärna i vårt arbete, har arbetats fram tillsammans med företagare, boende och kommunrepresentanter i området. Tillsammans har vi bestämt vad vi vill att Åsnen ska stå för!
Destination Åsnen har sedan 2019 arbetat med Green Destinations och ingått i deras Award program. 2022 tilldelades man Platinum Award, den högsta utmärkelsen i programmet. Detta är ett bevis på att man uppfyller 9.0 eller mer av 10 möjliga poäng vid utvärdering av ca 100 hållbarhetsaspekter i destinationen. Vid den senaste revisionen 2024, erhåll Destination Åsnen 9,3.
Det målmedvetna arbetet har även lett till att Åsnen idag presenteras på en internationell webbsida, The Good travel Guide, som vänder sig till människor som vill resa till platser där man aktivt arbetar med hållbarhet.
Åsnenområdet har även tilldelats en plats på en Top 100 lista, över inspirerande hållbarhetsinsatser vid 4 tillfällen. Den senaste aktiviteten som satte Åsnen på Top 100 listan var ett el-cykelprojekt. Projektet blev väldigt framgångsrikt genom att det bidrog till minska Co2 utsläpp, minskade trafiken på landsbygdsvägar till gagn för boende, bidrog till den lokala ekonomin genom involverade företag.
All utveckling som sker på destinationsnivå speglas alltid mot hållbarhetsaspekterna för att säkerställa att den långsiktiga utvecklingen sker på ett respektfullt och balanserat sätt. Det innebär att olika insatser i området har delaktighet från destinationens intressenter, både offentliga, kommersiella och ideella.
Det arbetet speglas även i Destination Åsnens kommunikation på webbplats samt i sociala kanaler. Här får besökare t.ex. tips på hur man kan hjälpa till med platsens hållbarhet samt information om speciella regler som gäller i området för att skydda natur och djurliv.
Green Destinations är en världsomfattande organisation för hållbar turism som har utvecklat ett komplett bedömnings- och certifieringsprogram baserat på GSTC*-kriterier. Bakom står ett nätverk bestående av organisationer från hela världen som t.ex. ITB Berlin, Travelife, Bookdifferent och GSTC. Global Green Destinations Days är världens största sammankomst för hållbara destinationer.
Global Sustainable Tourism Council (GSTC) är ett globalt råd som initierades av FN, de upprättar och förvaltar globala standarder för hållbar turism med syfte att öka kunskapen inom området bland offentliga och privata aktörer. GSTC’s kriterier för hållbar turism är organiserade efter fyra huvudpelare; effektiv hållbarhetsplanering, maximala sociala och ekonomiska fördelar för lokalsamhället, framhäva kulturarvet och reducera miljöpåverkan.