Sirkövägen - vägen genom Åsnen

Shape Created with Sketch. Visa på karta

Sirkövägen går rakt genom Åsnen, via halvöar och öar som förbinds med 2 broar. Detta är en naturskön väg i dess fulla mening! Vägen är slingrande och ganska smal och går förbi gamla miljöer och vackra hus. Genom valv av skira ädellövskogar och rosaskimrande ängsfruktodlingar. Här finns också ett härligt utbud av gårdsbodar och fik. På sträckan samsas bilar, motorcyklar. husbilar, cyklister och arbetsfordon – sänk farten och visa hänsyn till varandra och alla som bor utmed vägen!

 

Shape Created with Sketch.
Vrankunge Trädgård och Café

Vrankunge Trädgård med café och mat. Blommor, lokalproducerat och inte minst hembakat, våfflor, matiga mackor, klassiska lunchrätter och småländskt kokkaffe. Bär och grönt efter säsong. 

Vrankunge Trädgård

Shape Created with Sketch.
Nationalparksentré Sunnabron

Åsnens nationalparks huvudentré Sunnabron ligger mitt i fantastisk lövskog och har tillgängliggjorts så att det är enkelt att komma fram till fots. Ställ cykeln vid parkeringen och upptäck denna delen av nationalparken till fots! En kort stig leder dig till väderbyggnader, grillplatser och en plattform ut på vattnet. Fortsätter du stigen når du Bjurkärr där ytterligare en väderbyggnad och grillplatser finns. I Bjurkärr kan du andas in den rena luften och spana efter sällsynta, rödlistade lavar & mossor, insekter och annat som visar på den stora artrikedom som finns här. Kolla på träden – på flera av dem växer den känsliga lunglaven som kräver just ren luft!

Åsnens nationalpark

Shape Created with Sketch.
Amy's Kafé

Fika med fantastisk vy! På Mjölknabbens Camping med utsikt över Åsnen ligger också Amys Kafé som är kända för sina utsökta räksmörgåsar och sitt stora urval av hembakade godsaker. Intill ligger Amy’s bod med självservice och generösa öppettider.

Amy's Kafé

Shape Created with Sketch.
Wemboö Gårdsbutik

Wemboö Gårdsbutik erbjuder heminredning, fotokonst och trädgårdsprylar i en charmig miljö! 
Besök deras facebook-sida för aktuella öppettider.

Wemboö Gårdsbutik

Shape Created with Sketch.
Malva Gård

Odlar, tillverkar och säljer! Must, smuttis, marmelader, presentförpackningar och Mustprovar-kit. Hos Malva kan du även köpa ”singelmust”, dvs must som baseras bara på en äppelsort. Prisbelönta och KRAV-certifierade! 

Malva Gård

Shape Created with Sketch.
Kärrasand

En lugn familjecamping direkt vid Åsnen med väldigt fin badstrand. Passa på att ta en fika och en glass! Om somrarna matservering.

Kärrasand café, dans och camping

Shape Created with Sketch.
Lunnabacken – utsiktsplats

Här har man en betagande utsikt över delar av Åsnens ö-värld. Utsikten från Lunnabacken är en av Åsnens must-see! Hembygdsgården arrangerar olika aktiviteter under året och här kan man uppleva ett riktigt traditionellt midsommarfirande.

Shape Created with Sketch.
Kurrebo

Kurrebo är en färgsprakande plats med odlingar och en betagande utsikt över Åsnens ö-värld. Här erbjuds bla café och vegetarisk restaurang, utställningar, butik med växter, lokalproducerade produkter och konst. Boende erbjuds i vandrarhem och B&B.

Kurrebo

Shape Created with Sketch.
Väderkvarnen i Segersnäs

Väderkvarnen byggdes på 1890-talet, men revs sönder i julstormen 1902. Den sattes i stånd på nytt 1958 och har restaurerats 1987. Invid kvarnen finns en välbevarad hällkista, en gravform som användes för mer än 2000 år sedan. I närheten finns också en förmodad ättestupa.

Shape Created with Sketch.
Hwems gamla kyrkplats

Här låg en gång de första kyrkorna eller kyrkan i Urshult, som då benämndes Hwam. En rest sten minner om den äldsta kyrkogården samt en klockstapel, ett stenaltare och ett stenkors finns idag på platsen

Shape Created with Sketch.
Porslinsmuseet i Västerbotorp

Arne & Pias Porslinsmuseum. Det som började med ett inköp av ett uppläggningsfat ifrån en skolfröken har resulterat i en stor imponerande samling porslinsföremål. 30 kr inträde

Porslinsmuseet

Shape Created with Sketch.
Hilmas Must

Här köper du äppelmust producerad av gårdens egen obesprutade odling. Självbetjäning. För mer info och öppettider besök deras Fb-sida

Hilmas Äppelmust

Shape Created with Sketch.
Åsnenrökeriet

Åsnenrökeriet är ett småskaligt kvalitetsrökeri med gårdsbutik i anslutning till rökeriet. Här röks ål, sik, röding, gös, gädda, sill och flera andra fisksorter, liksom viltkött som älg, vildsvin, ren och björn. Alla varor produceras av Åsnenrökeriet själva genom varmrökning, kallrökning, basturökning, gravning, inläggning, kokning, ugnsbakning, m.m. Säkra middagen genom att köpa med dig mat härifrån!
Ibland Pop up café om somrarana som serverar matiga mackor!

Åsnenrökeriet

Shape Created with Sketch.
SWB Keramikverkstad

Keramikverkstad och butik. Hantverk med färg och lekfullhet i bruksföremål och inredningsprydnader. Här hittar man även keramik för trädgården. Aktuella öppettider finns på deras Facebook-sida

 

SWB Keramik

Shape Created with Sketch.
Marks Gård Båtuthyrning

Hos Marks Gård kan du hyra välutrustade, moderna båtar för optimala fisketurer på Åsnen. Även fiskeguidning kan bokas. Gillar du inte att fiska så passar båtarna lika bra för avkoppling och en tur i Åsnens övärld!

Marks Gård

Shape Created with Sketch.
Klasamåla Gårdsmusteri

Hos Klasamåla Gårdsmusteri brinner man för odling och här kan du bla köpa ”Mamma Millas äppelmust”. När trädgården bjuder på överflöd finns även blommor och grönsaker till salu i gårdsbutiken.

För aktuella öppettider, besök deras Fb-sida

Härodlat Klasamåla

Shape Created with Sketch.
Urshult Camping med café

I caféet hos Urshult Camping kan du köpa kaffe, smörgåsar, drickor, glass och godis mm. Här kan du även ta ett svalkande dopp, fin sandstrand och badbrygga.

Urshult Camping med Café

Shape Created with Sketch.
FORS silver

Handgjorda silversmycken i egen smedja. Håll utkik på sociala medier för öppettider.

FORS silver

Shape Created with Sketch.
Café Sorores

Hembakat och inslag av tyska specialiteer som lauge och Schwarzwälder glutenfritt hos Café Sorores i centrala Urshult

Sorores Café

Shape Created with Sketch.
Ljushuset Urshult

Ljusfabrik med tillhörande affär. De flesta ljusen är handgjorda och flera ljus är handmålade.

Ljushuset