Krog- och musikprofilen Nils Hector bjuder in alla för mat och häng i filmisk miljö. Herrgård de luxe är en inspirerande upplevelse.
Osaby Säteri har blivit en del av Växjökända ”de luxe”-familjen. Här bjuds det på mat och övernattning i herrgårdsmiljö.
– Jag är torparen som hamnat på slottet, säger Nils Hector.
Han är uppvuxen i trakterna runt Åsnen och har en stark relation till sjön. Det var här som han och brodern Gustav i sin barndom utforskade öarna med en uttjänt räddningsbåt.
Men det fanns även andra båtar som tog bröderna ut på sjöäventyr.
– En var så liten att vi kallade den ”Klaustrofobika”.
Som vuxen blev det Växjö för att driva kafé och nöjesetablissemang. Men efter 20 år är Nils tillbaka i Åsnenområdet, halvannan mil söder om Växjö.
– Till oss kommer man för att njuta av den goda maten och den vackra miljön. Jag vill att det ska vara som att hamn i en film. Vi har gjort vårt bästa för att framhäva antik inredning och gömma moderna installationer bakom ytan. Man ska få nypa sig i armen och fråga sig om det är på riktigt, säger han.
Gästerna kan bo i den nyrenoverade kuskbostaden från år 1805. Runt omkring finns vandringsleder, auktionshallar och musikmeckat Tyrolen.
– Bygden runt Åsnen är kreativ och levande. Det är härligt att se barnfamiljer, kulturtanter, vandrare och sportfolk att komma hit. De kanske upplever olika saker när de sitter i trädgården. Men alla upplever något slags känslosvall.
Maten som serveras är ekologisk och närproducerad.
– En del odlar vi själva, säger herrgårdsägare Nils Hector.