Ta vattenvägen för rätt känsla av Åsnen

75 procent av Åsnens nationalpark utgörs av vatten. En båttur från Getnö är den naturliga vägen in i parken.

Ingrid Olsson som driver Getnö Lake Åsnen Resort älskar att se sina gäster hänföras av naturen. Allra oftast sker det när de ger sig ut på vattnet.

 

– Det är över tusen öar här. Det är en unik insjöskärgård, säger hon.

 

Gästerna som kommer till henne har många alternativ för sjöupplevelser. Många är intresserade av fiske, exempelvis att fånga gädda, gös eller abborre. Andra hyr kajak eller kanot.

 Allra mest tycker hon om att spana efter fiskgjuse.

 

– Det är min favoritfågel. Det är en skicklig flygare som kan göra tvära vändningar när den jagar fisk. Det är stor skillnad mot hur det ser ut när havsörnen kommer svepande med två och en halv meter i vingbredd, säger Ingrid.

 

Getnö ligger granne med den nya nationalparken. Enligt Ingrid har bildandet av en nationalpark blivit ett lyft för Åsnenområdet.

 

– Parken är som ett guldägg mitt i, säger hon.

Åsnen på riktigt med Ingrid

Ingrids tre bästa Åsnentips

  • Paddla kajak bland öarna tidigt på morgonen. När dimman lättar är ljuset magiskt och vattnet ligger ofta spegelblankt.
  • Fiska gös på natten i juli. Gösen går upp och fiskar på grunt vatten vid midnatt och det är en säregen upplevelse att fiska då.
  • Lyssna på orrspel på Toftåsa myr i södra delen av nationalparken. Dit kan man ta sig vattenvägen eller via en av vandringslederna. Härlig sak att göra ensam.

Fakta om Getnö Lake Åsnen Resort

  • Getnö Lake Åsnen Resort är ett privat naturvårdsområde i södra delan av Åsnen som erbjuder såväl boende som aktivteter för sina gäster.
  • Resorten erbjuder naturcamping med 150 rymliga platser, varav 120 med el. Varje plats har sin egen grillplats/lägereld. Här finns även 12 olika stugor och 4 sommartorp för uthyrning.
  • Här finns Lantcafé, sommarbistro och pubkvällar arrangeras under sommaren. 
  • Det finns även möjlighet till en rad olika aktiviteter som fiske, kanotsafari, guidade båtturer, Berättarvandringar, guidade svampturer mm.

Läs mer om Getnö Lake Åsnen Resort

Möt fler lokalkändisar