En unik inblick i herrgårdsliv på 1800-talet

Huseby Bruk vittnar om Åsnens ekonomiska och kulturella historia. En afternoon tea i slottets matsal ger en känsla för välbärgades liv förr.

En av de mest välbesökta attraktionerna runt Åsnen är den gamla bruks- och herrgårdsmiljön på Huseby Bruk. Anorna går långt tillbaka och på 1600-talet anlade en kungsason ett järnbruk här. Godset utvecklades under århundraden med stora ägor och en fantastisk park och trädgård. I centrum ligger en pampig herrgård, som kallas för Slottet.

 

– Den som beställer afternoon tea får avnjuta det på samma sätt som slottsfrun Elisabeth Stephens gjorde i slutet av 1800-talet. Det är tea, scones och lemoncurd i den pampiga matsalen. Till och med i samma stol som henne, säger Sofie Magnusson som är vd för Huseby Bruk.

 

Det finns mycket att göra på bruket

Det finns mycket att göra på bruket. Det är allt från Öppet slott, guidade turer till slottsyoga. I år är det en utställning med torkade blommor som finns i olika rum. Konstnärliga arrangemang där en del smälter in i inredningen på ett självklart sätt, medan andra sticker ut.

 

Husebys vd Sofie Magnusson lyfter fram att många upplevelser runt Åsnen handlar om natur och stillhet. Men på slottet får besökare den historiska delen.

 

– Jag älskar Åsnen för den vackra naturen. Att besöka Huseby är ett perfekt komplement där du får mänskliga öden och kulturhistoria, säger hon.

Åsnen på riktigt med Sofie

Sofies tre bästa åsnentips

  • Kör över broarna till Sirkön en tidig morgon eller en sen kväll. Att stanna på en bro och insupa den lugna atmosfären med fåglarna som kvittrar är underbart.
  • Ta del av Ålshults historia. Det är var här som kanonerna från Huseby skeppades söderut mot Blekinges Östersjöhamnar. I dag finns en handelsbod och ett kulturcafé på platsen.
  • Kom ut på vattnet och spana fåglar från Getnö, till exempel under ett fiskgjusesafari. Att sticka ned handen i vattnet under turen får mig tillbaka till barndomen och somrarna i skärgården, säger Sofie Magnusson.

Fakta om Huseby bruk

  • Årets utställningar är  ”Evigt vackert” med torkade blomsterarrangemang och ”Flygande färgfläckar”. Familjen kan lösa kluringar i Ingenjörens dilemma. I Husebys promenadteater följer man Professorns dilemma.
  • Nyfiken på nationalparken, en spännande inspiration för att ta sig ut i naturen i Åsnens nationalpark pågår I Masugnshallen.
  • I det gamla mejeriet på gården finns Elisabeths Trädgård Restaurang & Café som använder råvaror från den egna köksträdgården.

Läs mer om Huseby Bruk

Möt fler lokalkändisar