Handelsbod med minimalt avtryck

Tobias och Therese Stjärnkrans flydde storstan för att hitta lugnet. Deras egen biodling, fårproduktion och handelsbod ger dem ett liv i harmoni med naturen.

På gården Rubbatorp finns en nystartad handelsbod, även kallad gårdsbutik, där det säljs lokala produkter.

 

– Vårt utbud är perfekt för en picknickkorg. Härifrån kan man åka vidare ut i den fantastiska naturen, säger de.

I butiken säljs deras egen honung, jordgubbar från området, fikabröd, kaffe och choklad. De säljer dessutom perenner och kryddor. Vår och sommar erbjuder man våfflor med matiga toppingar och söta klassiska svenska från sin foodtruck.

 

– Vi jobbar med biologisk mångfald och jag tycker det är häftigt att vi äger egen mark och kan påverka så att vi lämnar så litet ekologiskt avtryck som möjligt, säger Therese.

Therese jobbar som civilingenjör och Tobias är ekonom. För dem har bytet från Stockholm till gården utanför Lönashult blivit ett lyft.

 

– Här får vi lugn och ro. En klar kväll kan man se stjärnhimlen och det finns platser där man kan sitta och tänka, säger Tobias.

 

De som kommer till gården kan även spana in djuren och bisamhällena. Det finns Hälsingefår, Skånegäss och Gotlandshöns.

Åsnen på riktigt med Tobias & Therese

Familjen Stjärnkrans tre bästa Åsnentips

  • Besök Trollberget. Barn älskar att skutta runt bland stenar och träd samt att leta efter trollskatten. En dröm för barnfamiljer också tack vare hygienmöjligheterna.
  • Cykla runt Åsnen. Hyr cykel eller ta med din egen. Kulturmiljöer, äppelodlingar eller varför inte slå sig ned på en klippa vid vattnet och ta det lugnt.
  • Utnyttja vattnet. För badälskaren är Åsnen perfekt. Det går att fiska i sjön och de som tar en båttur kan lägga till vid anrika Huseby.

Fakta om Stjärnkrans handelsbod

  • Gården Rubbatorp utanför Lönashult, där handelsboden ligger, har anor från 1700-talet. 
  • Familjen Stjärnkrans handelsbod drivs av Therese och Tobias Stjärnkrans sedan 2021, gården har de brukat sedan 2013.
  • I Handelsboden med självservice finns gårdens egen honung och senap. Närproducerat mathantverk för små fikastunder eller till en grillpicnick, glass och take-away kaffe. Perenner, krukor och utvalda hantverksprodukter. 
  • Rubbatorp drivs med ett hållbart skogsbruk och på gården finns Helsingefår, Skånegäss, Gotlandshöns och Buckfastbin.

Läs mer om Stjärnkrans handelsbod

Möt fler lokalkändisar