Torparen som blev med slott

Krog- och musikprofilen Nils Hector bjuder in alla för mat och häng i filmisk miljö. Herrgård de luxe är en inspirerande upplevelse.

Osaby Säteri har blivit en del av Växjökända ”de luxe”-familjen. Här bjuds det på mat och övernattning i herrgårdsmiljö.

 

– Jag är torparen som hamnat på slottet, säger Nils Hector.

 

Han är uppvuxen i trakterna runt Åsnen och har en stark relation till sjön. Det var här som han och brodern Gustav i sin barndom utforskade öarna med en uttjänt räddningsbåt. 

 

Men det fanns även andra båtar som tog bröderna ut på sjöäventyr.

 

– En var så liten att vi kallade den ”Klaustrofobika”.

Som vuxen blev det Växjö för att driva kafé och nöjesetablissemang. Men efter 20 år är Nils tillbaka i Åsnenområdet, halvannan mil söder om Växjö.

 

– Till oss kommer man för att njuta av den goda maten och den vackra miljön. Jag vill att det ska vara som att hamn i en film. Vi har gjort vårt bästa för att framhäva antik inredning och gömma moderna installationer bakom ytan. Man ska få nypa sig i armen och fråga sig om det är på riktigt, säger han.

Gästerna kan bo i den nyrenoverade kuskbostaden från år 1805. Runt omkring finns vandringsleder, auktionshallar och musikmeckat Tyrolen.

 

– Bygden runt Åsnen är kreativ och levande. Det är härligt att se barnfamiljer, kulturtanter, vandrare och sportfolk att komma hit. De kanske upplever olika saker när de sitter i trädgården. Men alla upplever något slags känslosvall.

 

Maten som serveras är ekologisk och närproducerad.

 

– En del odlar vi själva, säger herrgårdsägare Nils Hector.

Åsnen på riktigt med Nils

Nils tre bästa Åsnentips

  • Kvarnamåla auktionshall. En institution i trakten. ”En hederlig bonnaauktion”, som Nils Hector beskriver det. På slutet går fyndlådorna för tjugo kronor styck.
  • Vandringslederna runt Osaby. Den som kommer till området upplever härliga löv- och ängslandskap. Efteråt kan man belöna sig med gofika.
  • Besök den legendariska folkparken Tyrolen. Under sommaren kommer välkända musiker till den lantliga oasen mellan Huseby och Alvesta.

Fakta om Herrgård de luxe

  • Herrgård de luxe – eller Osaby säteri som det även kallas – ligger ca 15 km söder om Växjö. 
  • På Herrgård de luxe kan du bo i vandrarhemmet i den nyrenoverade Kuskbostaden från 1805. 
  • För den som vill bo mer avskilt och komfortabelt finns två hotellrum inne i herrgården. 
  • Maträtterna som serveras varierar från vecka till vecka och är gjorda med ekologiska och närproducerade råvaror. Herrgårdskondis med egna bakverk. 
  • Olika evenemang och musikevent arrangeras året om.

Läs mer om Herrgård de luxe

Möt fler lokalkändisar