Äventyraren hittar ro i kajaken

Emese driver Norraryds camping vid Åsnen och håller ofta högt tempo. Men i omgivningarna runt Åsnen är det lätt att varva ned, framförallt när hon sitter i en kajak.

Född och uppvuxen i ungerska Transsylvanien, lockad till Sverige för tre decennier sedan. Emese är äventyraren som älskar klättring och cykling. Och inte minst kajak.

 

– Kajak är en blandning av att ta det lugnt och varva ned, men samtidigt får du motion och äventyr. Du vet aldrig vad som väntar bakom nästa krön. För mig är en kajaktur på Åsnen upptäckarglädje, säger Emese Orsolya Balint, som äger Norraryds camping.

Här är det naturen som bestämmer

Hon tycker att naturen runt Åsnen är mäktig. Människorna är bara gäster, här är det naturen och djuren som bestämmer.

 

– Intill campingen finns ett fågelreservat. Deras sång kan väcka dig klockan tre på natten. Det får man respektera, säger Emese.

 

Hennes dotter Tünde, som också hjälper till på campingen, brås på mamma. Hon älskar äventyr och har bland annat vandrat i Australien och Nya Zeeland.

 

– Det är roligt att mina barn gillar samma saker som mig, säger Emese som själv klättrat i Himalaya.

Åsnen på riktigt med Emese

Emeses tre bästa Åsnentips

 • Kyrkö mosse
  Spana in bilkyrkogården Kyrkö Mosse. Skogen bryter långsamt ned gamla bilar. Många upptäcker bilmärken och modeller som de sett äldre släktingar äga. Samtliga bilar är tömda på miljöfarliga ämnen och delar innan de parkerats.
 • Nationalparken
  Ta en tur i Åsnens nationalpark. Den går att upptäcka till fots eller med cykel, men allra bäst blir via vattenvägen, i en kajak eller kanot.
 • Huseby bruk
  Ett besök på Huseby Bruk är ett måste. Kompletterar alla naturupplevelser runt Åsnen. Här får besökarna en inblick i Sveriges industrihistoria och herrgårdsmiljö med fantastiska människoöden.

Fakta om Norraryds camping

 • Norraryds camping erbjuder 50 uppställningsplatser för husbil/husvagnar varav 30 med 10A el.
 • Det finns också tältplatser och en ett modernt servicehus som renoverades senast 2020.
 • Campingstugor går att hyra för ett bekvämare boende.
 • På campingen finns café med stor altan med utsikt mot sjön. Där serveras hembakade kakor, smörgåsar, pajer med säsongens frukter och bär.
 • Utöver guidade turer och nybörjarintroduktion med kajak erbjuder Norraryds camping bland annat fiske, cykling, vandring samt uthyrning av kajaker och kanoter.
 • Campingen har också också bastuflotte, klättervägg, bågskytte, yxkastning med mera.

Läs mer om Norraryds Camping

Möt fler lokalkändisar