Ålshults Handelsbod

Shape Created with Sketch. Visa på karta

 

 

Shape Created with Sketch.
Ålshults Handelsbod och Kulturcafé

Ålshult är en härlig samlingsplats för såväl besökare som bofasta. Förr i tiden ett stopp för tågtrafiken, idag ett avslappnat och personligt Kulturcafé med fika och mat, allt hemlagat. Här finns även butik och loppis för den som vill fylla sin cykelkorg. Banvallsleden går utanför dörren och här kan man njuta av en “Sundowner” på uteserveringen efter avslutad cykeltur!

Här får du tips om cykelturer och besöksmål när du hyr din elcykel från Ålshults Handelsbod

Ålshults Handelsbod

Nationalparkstur med cykling & vandring

Riktigt fina upplevelser i en och samma tur. En kombo av bekväm cykling, fin nationalparksvandring på stigar, hisnande utsikter, och inte minst ett besök vid Näckens badkar! Lägg sen till gofika eller en smakfull lunch hos Ålshults Handelsbod. Turen Ålshult – Ulvö T/R är 16 km. Vill du fortsätta ytterligare en kort sträcka kommer du fort till nationalparksentré Trollberget, då blir turen 21 km T/R. Ca 11 km på bilfri väg och drygt 5 km på mindre asfalterad bilväg.

Nationalparkstur med vandring och cykling

Toftåsa myr, Åsnens nationalpark

Toftåsa myr är den sydligaste delen i Åsnens nationalpark. Där doftar det av solvarm Skvattram och man får nästan känslan av att befinna sig på riktigt nordliga breddgrader. Cykla norrut på Banvallsleden ca 5 km. Där ser du en skylt som leder dig på en mindre väg till höger. Efter ca 400 meter parkerar du cykeln och tar dig till fots på leden över myren. Rastplatsen vid Svartsjön där leden slutar bjuder på fin utsikt.

Stigar i Åsnens nationalpark

Shape Created with Sketch.
Familjen Stjärnkrans handelsbod

Fyll picknickkorgen med goda närproducerade delikatesser. Mathantverk till både små fikastunder och mer matiga grilläventyr eller enkla kaffepauser med glass. Våffel- och glassvagn i trädgården erbjuder matiga våfflor med olika toppingar.Här finns även take-away kaffe och te. En trevlig tur i Småländskt landskap som tar dig förbi Ulvö och Hulevik med fina badplatser och förbi entré Trollberget i nationalparken. Till Stjärnkrans handelsbod cyklar du norrut på Banvallsleden som blir bilfri efter drygt 2,5 km. I Hulevik svänger man vänster på Huleviksvägen. Den sista kilometern går på en mindre grusväg. Från Ålshults Handelsbod är det ca 17 km.

 

Stjärnkrans handelsbod

Shape Created with Sketch.
Getnö Lake Åsnen Resort

Ta cykeln till Getnö och upplev aktiviteter på vattnet! Här kan du hyra kajaker och kanoter och få riktigt vattennära upplevelser. Getnö erbjuder även guidade båtturer i nationalparken, Fiskgjusesafaris eller guidade fisketurer! Är du mer en landkrabba så finns här fina vandringar, guidade berättarvandringar och Svampexkursioner. Det är ca 7 km till Getnö från Ålshult och vägen är asfalterad. Vägen är väldigt vacker och slingrande men även ganska smal och man samsas med övrig trafik.

Getnö Lake Åsnen Resort

FLER TIPS PÅ UTFLYKTER RUNT ÅSNEN!