Norraryds camping

Shape Created with Sketch. Visa på karta

 

 

Shape Created with Sketch.
Norraryds Camping

Norraryds camping ligger idylliskt vid Hönshyltefjorden och här möter du Emese som brinner för cykling! Hon har cyklat de flesta vägar i området och delar gärna med sig av sina tips. Hon erbjuder även nybörjarkurser i kajakpaddling, 5-kamp för familjen, guidade kajakturer i nationalparken och mycket mer. Intill campingen går Sydostleden som är en 27 mil lång nationell cykelled mellan Växjö och Simrishamn.

Här får du tips om cykelturer och besöksmål när du hyr din elcykel från Norraryds camping.

Norraryds camping

Hönshyltefjorden runt

En trevlig och lättcyklad tur som tar dig genom ett småländskt landskap och nära vatten. Turen passerar flera historiska platser och stenvalvsbron över Mörrumsån är en klassisk photospot! Ungefär halva turen går på bilfri cykelväg, halva på asfalterade mindre vägar, en kort stäcka på grusväg. Cykelturen är 12 km och skyltad.

Hönshyltefjorden runt

Shape Created with Sketch.
Bilkyrkogården på Kyrkö mosse

En bilkyrkogård med skrotbilar ända från 30-talet. Bilvraken har sakta brutits ner och idag är plåten ibland bara papperstunn. Mellan sätena på en gammal Cheva växer ormbunken frodigt och myrorna kilar över sätet på Volkswagenbussen som sjunkit halvvägs ner i mossen. Kyrkö mosse har tagit sig från den småländska skogen till självaste regeringskansliet och som konstutställning till de fina palatsen i Rom. Kyrkömosse lämnar ingen oberörd, oavsett vad man tycker. Från Norraryds camping är det 5 km till Bilkyrkogården och du cyklar på asfalt.

Bilkyrkogården

Dagstur i västra Åsnen

En trevlig dagsrundtur är att från Norraryd cykla mot Urshult på Sydostleden. I Urshult ansluter du till rundturen “Dagstur i västra Åsnen” via Sirkövägen norrut. Det ger en runda på drygt 63 km. Den är inte skyltad men enkel att följa med hjälp av kartan som du kan ladda ned. På vägen tillbaka till Norraryd följer du Banvallsleden söderut istället för att svänga vänster mot Hackekvarn. Knappt 3 mil går på bilfri cykelväg när du cyklar från Norraryd, vissa sträckor går på grusväg. Observera att turen inte rekommenderas för små barn på egen cykel då Sirkövägen är smal och här samsas flera olika trafikslag!

Dagstur i västra Åsnen

Shape Created with Sketch.
Hackekvarn runt

Småländsk idyll får du njuta av på den här turen som bland annat tar dig förbi naturreservaten Hackekvarn och Ekefors. Från bron vid Hackekvarn ser du den lilla ön Kungsholmen, som ibland kallas för Slottsholmen,  där det finns rester av fornborgen “Hake slott” från 1300-talet. På sommaren är detta ett eldorado för fjärilsskådare! Rundan är lättcyklad och går på en mix av asfalt och grusväg ca 23 km. Vissa delar på bilfri cykelled.

 

Naturreservatet Hackekvarn

FLER TIPS PÅ UTFLYKTER RUNT ÅSNEN!