Naturen är öppen!

Vandra, cykla, bada, paddla, meta, fika, gårdshandla, grilla, besöka Åsnens Nationalpark eller ”bara vara”. I Åsnenområdet, i södra Småland, finns mängder med naturaktiviteter och gott om utrymme. Välkommen att uppleva naturen – på riktigt!

Oavsett om du letar efter ett fartfyllt familjeäventyr eller stillsamt vill upptäcka Åsnenområdet med en picknick-korg i handen, så är du på helt rätt plats. Det finns massor att se och göra i den fantastiska naturen. Och här finns det plats för alla – utan trängsel. Andas in frisk luft, förundras över tystnaden och njut av att bara vara.

Cykling

Att cykla längs Åsnens strandkant och slingrande vägar är en svårslagen upplevelse. Det är dessutom ett smidigt och fantastiskt sätt att ta sig fram inom destinationen. Genom Åsnen sträcker sig flera cykelleder och vägar som bara väntar på dig, flera av dem är markerade med skyltar. Cykelturen Åsnen runt är en 140km lång naturskön, skyltad cykelslinga runt Åsnen. Välj att cykla delar av turen eller boka ett 4-dagars paket. Glöm inte att göra flera stopp under din cykelfärd för glass i ett café, ett dopp i sjön vid någon av alla badplatser och ett besök i Åsnens nationalpark.

 

Läs mer om cykling i Åsnenområdet här.

Vandring

Promenera längs skyltade leder av olika längd och svårighet, vandra längs med Åsnens krokiga strandlinje eller upptäck spännande skogsstigar som ibland går över stock och sten. I Åsnens nationalpark finns fina, breda, iordninggjorda stigar, liksom i områdets naturreservat.

 

Här har vi samlat ett par olika förslag på vandringsleder & rundor.

Paddling

Den ultimata känslan av frihet är att paddla genom den stilla insjöskärgården. Ett av de mest natursköna sätten att uppleva Åsnen på är definitivt från vattenytan i en kajak eller kanot. Ljudet av mänsklig aktivitet är sällsynt, så du kommer antagligen bara att omges av fågelljud och ljudet av vatten som slår mot stenarna och sjöns stränder. Underbart, eller hur?

 

Läs mer om paddling i Åsnen här.

”Bara vara”

”Bara vara” är en aktivitet som passar alla, och som går att genomföra i princip överallt vid Åsnen. Ta in och få kontakt med naturen genom alla dina sinnen. Känn hur dina stressnivåer sjunker när du vistas ute i naturen. Promenera stillsamt i något av Åsnens alla naturreservat, häng vid strandkanten eller meta på en brygga en mysig sommar- eller höstkväll.

 

Fler tips