Cykla i Åsnen

Att cykla längs Åsnens stränder är en svårslagen upplevelse. Med cykeln möter du färger, dofter och smaker som alltid kommer att finnas med dig när du tänker tillbaka på Åsnen. Starka naturupplevelser kombineras med bad, motion och frisk luft. 

För hela familjen

Rulla längs den nedlagda banvallen, trampa vidare på en stilla skogsväg och gör ett stopp i Åsnens nationalpark. Genom Åsnen sträcker sig flera cykelleder och -vägar som bara väntar på dig, flera av dem markerade med skyltar. Känn dig trygg när du cyklar med barnen i bilfri, sjönära miljö. Gör ett stopp för en glass i ett café eller ett dopp i sjön vid någon av alla badplatser. 

 

Här på sidan får du ett par tips på trevliga utflykter. Naturguideboken ÅSNEN Natur och nationalpark – din guide till unika upplevelser innehåller ytterligare tips på cykelleder av olika längd och svårighet.

Åsnen Runt – 140 km

Åsnen runt gör ett 140 km långt varv runt sjön Åsnen. Cykla delar av rundan, eller boka ett 4-dagarspaket med hyrcykel, boende, enklare måltider och karta inkluderat. Du kan såklart också packa tältet på pakethållaren och övernatta på campingar längs vägen.

 

Ungefär halva Åsnen Runt är helt bilfri och löper längs gamla järnvägsbankar. Tydlig skyltning gör det lätt att följa rundan. Leden tar dig genom en gammal och intressant kulturbygd som bjuder på naturupplevelser och intressanta sevärdheter.

Härlig dagstur på 60 km

En trevlig dagsrundtur är att från Torne cykla söderut längs Banvallsleden mot nationalparken. Därefter fortsätter man mot Ålshult, över vackra Hackekvarn och Dunshult till Urshult. Därifrån cyklar man Sirkövägen norrut mot nationalparksentré Sunnabron. Från Sunnabron bär det vidare norrut över Vrankunge, innan man svänger av tillbaka mot Torne. Det ger en runda på cirka 60 km. Längs vägen passeras flera ställen där det är perfekt att göra stopp för fika eller ett besök hos en gårdsbutik. Klicka på länken för att se en mer detaljerad karta och ladda ner rutten.

Till kartan

Fler förslag på cykelturer