Huseby Bruk

Shape Created with Sketch. Visa på karta

 

 

Shape Created with Sketch.
Huseby Bruk

En av de mest välbesökta attraktionerna runt Åsnen är den gamla bruks- och herrgårdsmiljön på Huseby Bruk. Anorna går långt tillbaka och på 1600-talet anlade en kungason ett järnbruk här. Godset utvecklades under århundraden med stora ägor och en fantastisk park och trädgård. I centrum ligger en pampig herrgård, som kallas för Slottet. Idag bjuder Huseby på spännande utställningar, en färgstark park och trädgård, butik, café och restaurang. Huseby Bruk är öppet alla dagar under sommaren.
Här får du tips om cykelturer och besöksmål när du hyr din elcykel från Huseby Bruk!

Huseby Bruk

Fjordrundan

Fjordrundan är en skyltad cykelrunda som går runt Skatelövsfjorden i norra delen av Åsnenområdet. Den här rundan bjuder på en kombo av kultur, natur och lokala godsaker! Turen är ca 32 km och är skyltad i korsningar. Skyltarna visar dig runt, och även en extra tur inom Grimslövs by. Går utmed mindre asfalterade vägar i omväxlande miljöer. En kortare sträcka går på grusväg.

Fjordrundan

Shape Created with Sketch.
Cykla till Trollberget, Åsnens nationalpark!!

Trollberget är Åsnens nationalparks västra entré. Från Huseby är en stor del av vägen bilfri cykelled, då du cyklar på en del av Banvallsleden som följer Åsnens västra sida, en vacker och vattennära tur! Vid Trollberget finns olika vandringar – även en speciell för barnen. Brygga och väderskydd samt grillplats och bord och bänkar för picknick!

Från Huseby är det ca 20 km enkel väg till Trollberget, ca 13 km är bilfri cykelled med grusat underlag.

Läs mer om Trollberget

Shape Created with Sketch.
Farmors Gårdsbod

På Farmors Gårdsbod finns en massa lokala godsaker med mathantverk från 25 lokala producenter! Under helgerna på sommaren får du inte missa deras avsmakningsbricka med fem olika smaker av lokalproducerad glass. Här finns även nyskördade bär, blommor och lokalt hantverk. Från Huseby är det det 3,6 km enkel väg och man cyklar på mindre asfalterade vägar. Från Husebys parkering cyklar du vänster mot Grimslöv.

Farmors Gårdsbod

Shape Created with Sketch.
Blodberget

Drygt 5 km från Huseby Bruk ligger Blodberget. Perfekt plats för en rast och blicka ut över Skatelövsfjorden, utsikten är storslagen. Platsen har ett blodigt förflutet enl. sägnerna och här finns även ett Sagoskåp där du kan läsa om sägnen.  När du startar från Huseby cyklar du genom bruksområdet, norrut och följer skyltningen för Fjordrundan. Vägen till Blodberget går via en mix av asfalterad väg och grusväg.

Läs mer om Blodberget

Ta bussen till Huseby

 

Till Huseby är det enkelt att ta buss 123, hållplatsen ligger alldeles intill entréområdet. Här hittar du tidtabeller. Kommer du med buss från t.ex Växjö är ett tips att cykla till Urshults Camping, promenera ner till samhället och ta buss 361 och 840 via Tingsryd tillbaka till Växjö. Här hittar du Länstrafikens reseplanerare.

Länstrafikens reseplanerare

Fler tips på utflykter runt Åsnen!