Vandring

Packa ryggsäcken och snöra dina skor – i Åsnen är naturen och dess stigar bara ett steg bort! Här vandrar du under skir grönska i månghundraåriga bokskogar, över blommande ängar, längs sjöns steniga strandlinje och genom Sveriges nyaste nationalpark. Sällskap under vandringen får du av minnen från förr. Den ringlande grusvägen leder dig över hundraåriga stenbroar och på ängarna och utmed vägen växer fruktträd som skötts av traktens bönder i flera generationer. Färdas i naturens tempo och upplev naturen på riktigt.

Naturen i Åsnen bjuder på allt från djupa skogar till soliga gläntor, mystiska trollstenar och vidunderliga utsiktsplatser. Vandra på den gamla spikraka banvallen som leder dig rakt genom Åsnens nationalpark och ut i Åsnens vattenvärld av vikar och öar. Längs den undangömda Horgefjorden möts du av vildmarkskänsla och ett rikt fågelliv. Banvallsleden saknar markering i naturen men är enkel att följa tack vare den raka sträckningen. 

 

I Åsnen finns vandringsupplevelser för alla! Önskar du en lite mer äventyrlig promenad kan du välja en av alla slingrande grusvägar med gräsrand i mitten eller kanske en smal stig mellan blåbärstuvor och yviga granar. I områdets naturreservat och i Åsnens nationalpark finns alltid flera markerade vandringsleder i varierande terräng. Glöm inte att stanna upp och njuta av allt som naturen har att erbjuda!

 

När natten kommer kan du övernatta vid en lägerplats med vindskydd, eldstäder och sophantering. Viktigt att komma ihåg är att följa rådande regler och eventuella förbud, t.ex. gällande eldning (i Åsnen är det alltid eldningsförbud 1/4-31/9), eller att inte beträda fågelskyddsområden (som är tydligt markerade både på land och vatten). Vill du bo lite mer bekvämt väljer du istället ett vandrarhem eller en hotellnatt eller två. Matsäcken har du med dig, eller så kan du bunkra upp i närmsta lokala lanthandel eller gårdsbutik. 

 

Tips! I naturguideboken ÅSNEN Natur och nationalpark – din guide till unika upplevelser hittar du beskrivningar och mer information om vandringslederna i Åsnenområdet.

Stigar i Åsnens nationalpark

I nationalparken har flera vandringsstigar anpassats och gjorts i ordning med färgmarkeringar.

 

Entré Sunnabron & Bjurkärr

Här finns flera stigar av olika längd som också går att kombinera för en längre tur. Ledkarta finns på informationsskyltar och i foldrar på plats i nationalparken. Östra Torpaslingan på 0,9 km förbinder Sunnabron med Bjurkärr. Parkera bilen vid Sunnabrons parkering och promenera utmed stranden där du kan njuta av fantastiska vyer över Åsnen samtidigt som du omges av vacker lövskog.

 

I Bjurkärr kan du sedan välja Bokslingan på 1,7 km, eller den lite stenigare Strandslingan på 2,6 km. Dessa leder tar dig rakt in i hjärtat av den gamla bokskogen med ett rikt växt- och djurliv. Bokslingan är markerad gul och anpassad för rullstol och barnvagn. Vid Bjurkärrs parkeringsplats finns en trevlig rastplats i en glänta med vindskydd och grillar. Utmed leden finns det en plats som kallas Famntaget, där en bok omfamnar en tall och där det även finns ett trädäck mot vattnet. Strandslingan gör det mest kompletta varvet runt halvöns ädellövskogar men är också bitvis ojämn och smal. Stigen löper delvis i kanten av Bjurkärrs yttersta näs som är fågelskyddsområde med tillträdesförbud 1 april-31 juli. Då får man ta en väg förbi fågelskyddet.