Vandring

Packa ryggsäcken och snöra dina skor – i Åsnen är naturen och dess stigar bara ett steg bort.

Färdas i naturens tempo! I Åsnen vandrar du under skir grönska i månghundraåriga bokskogar, över blommande ängar, längs sjöns steniga strandlinje och genom Sveriges nyaste nationalpark. Sällskap under vandringen får du av minnen från förr. Den ringlande grusvägen leder dig över hundraåriga stenbroar och på ängarna och utmed vägen växer fruktträd som skötts av traktens bönder i flera generationer. 

 

Naturen i Åsnen bjuder på allt från djupa skogar till soliga gläntor, mystiska trollstenar och vidunderliga utsiktsplatser. Här vandrar du på den gamla spikraka banvallen, på slingrande grusvägar med gräsrand i mitten eller kanske på en smal stig mellan blåbärstuvor och yviga granar. I områdets naturreservat och i Åsnens nationalpark finns flera markerade vandringsleder. När natten kommer kan du övernatta vid en lägerplats med vindskydd, eldstäder och sophantering. Vill du ha det lite mer bekvämt väljer du istället ett vandrarhem eller en hotellnatt. Maten har du med dig eller köper i närmsta lanthandel eller gårdsbutik. I Åsnen finns vandringsupplevelser för alla! Glöm inte att stanna upp och njuta av allt som naturen har att erbjuda.

 

I naturguideboken ÅSNEN Natur och nationalpark – din guide till unika upplevelser hittar du tips och beskrivningar på vandringsleder i Åsnenområdet.